Bij een schietpartij bij een synagoge in het Amerikaanse Pittsburgh, in de noordoostelijke staat Pennsylvania, zijn elf doden gevallen. Er vielen ook zes gewonden. De dader is na een vuurgevecht met de politie overmeesterd.

De schietpartij gebeurde in de Tree of Life Congregation Synagogue in de wijk Squirrel Hill, waar een relatief grote gemeenschap Joden woont.

De schutter, die door getuigen omschreven werd als een ‘dikke blanke man met baard’, zou het vuur geopend hebben tijdens een gebedsdienst terwijl hij riep ‘Alle Joden moeten dood’.

Toen opgeroepen agenten ter plaatse kwamen, werden ook zij onder vuur genomen. De ordediensten omsingelden het gebouw. Buurtbewoners kregen onmiddellijk de raad binnen te blijven. Uiteindelijk werd de schutter overmeesterd en gewond naar het ziekenhuis gebracht.

De dader was een 46-jarige man, Robert Bowers. Net voor zijn daad plaatste hij op sociale media nog antisemitische boodschappen waarin hij HIAS, een Amerikaans-Joodse vluchtelingenorganisatie, verweet indringers het land binnen te brengen die Amerikanen doden. ‘Ik kan niet blijven toekijken hoe mijn mensen afgeslacht worden. ‘I’m going in.’ De man gebruikte bij de aanval een automatisch wapen en drie handvuurwapens.

29 aanklachtenTegen de dader zijn 29 aanklachten geformuleerd. Het gaat onder meer om het gebruik van een vuurwapen om te doden en de obstructie om geloof te belijden. Vier aanklachten houden verband met het verwonden van politieagenten.President Donald Trump heeft intussen bevolen om de Amerikaanse vlaggen halfstok te hangen. Het gaat onder meer om de vlaggen aan het Witte Huis, maar ook aan andere overheidsgebouwen, militaire basissen, enz... De maatregel geldt tot 31 oktober, als teken van respect voor de slachtoffers, klinkt het.

Doodstraf

De Amerikaanse president Donald Trump reageerde onmiddellijk op Twitter. Later op de dag vertelde hij aan journalisten dat de schietpartij in Pittsburgh niets te maken heeft met de Amerikaanse wapenwetten en die staan voor hem dan ook niet ter discussie naar aanleiding van deze schietpartij. ‘Als er een gewapende bewaker in de synagoge geweest was, zou de afloop anders geweest zijn’, zei hij. De president pleitte ook voor de doodstraf voor wie dergelijke misdaden pleegt: ‘Ze moeten de ultieme prijs betalen’, zo zei hij over wie gelovigen doodschiet in een gebedshuis.

Als Bowers wordt veroordeeld wegens een ‘haatmisdrijf’ en moord, riskeert hij in Pennsylvania de doodstraf.

‘Des duivels’

Vicepresident Mike Pence had het over een ‘aanslag op de godsdienstvrijheid’. ‘“Wat vandaag in Pittsburgh gebeurd is, is niet alleen misdadig, het is des duivels’, zo zei Pence in een toespraak die op de televisie te zien was. ‘Het was een aanval op onschuldige Amerikanen en op onze godsdienstvrijheid’, zo klonk het nog.

De Israëlische eerste minister Benjamin Netanyahu liet weten dat hij aangedaan is door de schietpartij en dat de aanval van een ‘verschrikkelijke antisemitische brutaliteit’ getuigt.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in