Caitlyn Jenner: ‘Ik dacht dat Trump transgenders zou helpen, maar ik was fout’
Caitlyn Jenner Foto: REUTERS

Caitlyn Jenner, vroeger bekend als olympisch kampioen tienkamp en vader van Kendall en Kylie Jenner, was een uitgesproken fan van de Amerikaanse president Donald Trump. Maar ze heeft in een opiniestuk in The Washington Post aangegeven dat ze van gedachten is veranderd.

Tijdens de presidentsverkiezingen van 2016 sprak Jenner openlijk haar steun uit voor Donald Trump. Ze kreeg daarvoor veel kritiek van de LGBT- gemeenschap (lesbian, gay, bisexual and transgender, nvdr) in de Verenigde Staten. Jenner maakte in 2015 haar transitie bekend.

Ze schreef een opiniestuk in The Washington Post, waarin ze duidelijk maakt dat ze het beleid van de president niet meer steunt. ‘Ik heb mij helaas vergist, ik dacht dat Trump en de Republikeinse politici samen zouden werken om transgenders te steunen. De realiteit is dat de transgemeenschap voortdurend wordt aangevallen door deze president.’

Jenner vindt dat Trump de menselijkheid van transgenders negeert en hun waardigheid beledigt. ‘Hij heeft van transgenders politieke pionnen gemaakt die hij gebruikt om de controverse over ons nog op te kloppen, in een poging om de meest rechtse vleugel van zijn partij voor zich te winnen’, schrijft ze.

Voor Jenner was de druppel het nieuws dat de regering een strikte definitie zou hanteren over geslacht. In het nieuwe voorstel wordt ‘de status als man of vrouw gebaseerd op onveranderlijke biologische eigenschappen bij of voor de geboorte’.

Voor Jenner is dat ‘onaanvaardbaar en verontrustend’. ‘Het heeft mij persoonlijk diep gekwetst. Ik kan niet achter iemand staan die tegen onze gemeenschap werkt. Ik steun Trump niet. Ik moet van mijn fouten leren en weer doorgaan.’