Leuvens studentenrestaurant serveert na protest weer elke dag vlees
Leuvense studenten willen niet elke dag gezonde kost Foto: Dirk Vertommen

Een groep studenten wil opnieuw spaghetti bolognese en stoofvlees op het menu van het Leuvense studentenrestaurant Alma II. En ze hebben hun slag thuisgehaald.

Studentenprotest in Leuven onder het motto ‘Make Alma 2 great again’. De inzet: meer vlees op het menu van het studentenrestaurant Alma II, dat in tegenstelling tot Alma I vooral inzet op vegetarische en exotische alternatieven.

Alma-directeur Daniel Lips vertelt dat aan het begin van het academiejaar werd besloten om in Alma II ‘in een hippe en trendy context enkel nog lekker, gezond en duurzaam voedsel te serveren’. ‘Het aanbod over een hele periode is voor zeventig procent vegetarisch en dertig procent vlees, wat impliceert dat er momenteel niet elke dag vlees aangeboden wordt’, aldus Lips.

Blijkt dat studenten niet erg happig zijn op die gezondere kost. Uit tellingen die studentenblad Veto de afgelopen weken uitvoerde, blijkt dat het aantal studenten dat bij Alma II gaat eten sterk verminderd is, terwijl de wachtrijen in Alma I ‘eindeloos’ geworden zijn.

Zo telde Veto op een dinsdagavond in Alma II tussen 18 en 20 uur nog nauwelijks twintig studenten, terwijl er op een vrijdagmiddag om 13 uur - het piekuur - slechts dertig studenten aanwezig waren.

Goedkopere maaltijden

De verandering lokte ook kritiek uit bij studentenkoepel Loko, ook al omdat die 'duurzame en gezonde' maaltijden een stuk duurder zijn. De maaltijden in Alma II situeren zich overwegend in de duurste prijsklasse van 6,45 euro, een hele hap uit een modaal studentenbudget.

De directie van de studentenrestaurants had oren naar de argumenten van de studenten en heeft besloten om in Alma II terug elke dag vlees op het menu te zetten zijn, en ook opnieuw goedkopere maaltijden aan de minimumprijs van 3,60 euro aan te bieden.

De toegevingen gaan in op 25 november.

‘Ook niet-vegetariërs kunnen vanaf dan op een kwalitatief aanbod terugvallen in Alma II. Aan onze doelstelling om lekker, gezond en duurzaam voedsel te serveren verandert er evenwel niets. Dat betekent Vlaamse keuken met een stuk vlees, groenten en aardappelen, maar bijvoorbeeld geen vette frieten’, benadrukt Lips.