Van Claus tot Weight Watchers: wat u kunt verwachten op de Boekenbeurs
Foto: BELGA

De organisatie van de Boekenbeurs verwacht dit jaar 150.000 bezoekers – dat is zo’n 7.000 meer dan vorig jaar. Als dat lukt zou de dalende trend gebroken worden.

Organisator Boek.be zet alles in op een opfrissingsoperatie die over de komende jaren gespreid wordt. ‘De inhoud staat centraal’, heet het. Maar het hoofdingrediënt blijft toch het rechtstreekse contact met schrijvers. De bezoekers krijgen op de tientallen stands ongeveer 91.000 titels voorgeschoteld. Achthonderd auteurs komen signeren en/of optreden voor het publiek.

De grote afwezige is Pieter Aspe, die de beurs boycot vanwege de toegangsprijs van 10 euro. Is ook gesneuveld: de Vlaamse Debuutprijs, die traditioneel sinds 1969 werd uitgereikt op de beurs. De prijs is opgegaan in De Bronzen Uil. Zijn wel van de partij: Vlaamse en Nederlandse schrijvers, (opvallend veel) politici, koks, therapeuten en andere BV’s. Internationale namen zijn schaars: thrillerauteur R.J. Ellory, reisschrijver ­Michael Palin en koningin van de romantische fictie Santa Montefiore komen langs op 1 november, de Franse bestsellerschrijfster Tatiana de Rosnay op 2 november, de Italiaanse topauteur Paolo Giordano en de Britse historicus Ian Kershaw op 4 november, de Amerikaanse schrijfster Lionel ­Shriver op 10 november en de Canadese taalkundige en psycholoog Steven Pinker op 11 november.

Themadagen

Sommige dagen staan traditiegetrouw in het teken van een thema: zo staat de vormgeving in de kijker op 30 oktober, hoogsensitiviteit op 1 november en oorlog en vrede op 11 november, precies honderd jaar na de wapenstilstand die een einde maakte aan de Grote Oorlog.

Naar goede gewoonte worden in Antwerpen ook prijzen uitgereikt: de Prijs voor het Best Vormgegeven Boek, de Hercule Poirotprijs (voor Vlaamse misdaadromans) en de Boekenleeuw en -pauw (voor kinderboeken). De VRT zet zijn zopas bekendgemaakte LangZullenWeLezen-trofeeën centraal tijdens de live-uitzendingen vanop de beurs.

Creatief Schrijven brengt al wat een beginnend schrijver nodig heeft op een dienblaadje in het Schrijfsalon. De Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen stelt een draagbare tentoonstelling samen. Twintig dichters bundelen hun poëzie op 3 november. Voorts zijn er talrijke workshops, interviews, expo’s, boekvoorstellingen, lezingen en debatten over uiteenlopende onderwerpen: van islamisering, duurzaamheid en wodka tot Hugo Claus, Jommeke en de Weight Watchers.

De 82ste editie van de Boekenbeurs opent op 28 oktober en loopt tot en met 11 november in Antwerp Expo; op 5, 6 en 7 november blijven de deuren gesloten. De beurs gaat open om 10 uur en sluit om 18 uur. Op 2 en 8 november blijft de beurs open tot 22 uur.