Ryanair akkoord met Belgisch arbeidsrecht
Foto: REUTERS
Luchtvaartmaatschappij Ryanair zal ten laatste vanaf 31 januari de Belgische arbeidswetgeving toepassen op zijn personeel in ons land. Daarover hebben de vakbondsdelegatie en de directie van de Ierse lagekostenluchtvaartmaatschappij donderdag een cao ondertekend.

'Het is een vrij historisch akkoord. Het is voor het eerst dat Ryanair in België een juridisch sluitend document daarover ondertekent', zegt Hans Elsen, secretaris bij de christelijke bediendebond LBC. 'Nu kunnen we beginnen aan de onderhandelingen over de werkomstandigheden van het personeel.'

Concreet beslisten beide partijen om een overgangsperiode in te stellen tot 31 januari om het Belgisch recht toe te passen op het personeel. 'Zo geven we Ryanair de tijd om de administratieve zaken te regelen', zegt Elsen.

'Ondertussen gaan we minstens vier keer vergaderen over de werkomstandigheden bij de twee grootste onderaannemers Crewlink en Workforce. Maar dit akkoord was nodig voor we aan de onderhandelingen konden starten.' Binnen enkele weken wordt het overleg voortgezet.

Tot slot benadrukt Elsen dat de deal die nu met Ryanair is gesloten, niets verandert aan de bij de rechtbank lopende zaken. Die werden door individuele werknemers opgestart.

Grootste strijdpunt

De piloten en het cabinepersoneel van Ryanair hebben dit jaar al meermaals gestaakt in verschillende landen. Het grootste strijdpunt was dat de werknemers van de lagekostenmaatschappij onder het nationaal recht zouden komen te vallen, en niet langer onder het Ierse arbeidsrecht.

Twee weken geleden waren de Belgische vakbonden al overeengekomen om een gezamenlijke delegatie samen te stellen. Korte tijd daarvoor had Ryanair-topman Michael O'Leary te kennen gegeven dat hij bereid was om de Belgische arbeidswetgeving toe te passen voor de Belgische werknemers, en wel 'zo snel als mogelijk' nadat een vakbondsdelegatie met hem rond de tafel had gezeten.

Door het Belgische arbeidsrecht toe te passen op het Belgische personeel, verkleint de kans op verdere stakingen bij Ryanair. Vorige week nog hadden de Europese vakbonden bij de Ierse lagekostenluchtvaartmaatschappij 'onder probatie' een nieuwe stakingsaanzegging ingediend.