Saudi-Arabië geeft toe dat moord op Khashoggi was gepland
Foto: REUTERS

De openbaar aanklager van Saudi-Arabië heeft donderdag toegegeven dat de moord op dissident en journalist Jamal Khashoggi op voorhand was gepland, en dus niet het gevolg is van een uit de hand gelopen ruzie. Dat melden Saudische staatsmedia op basis van een Saudisch-Turks onderzoek.

Saudische regeringsvertegenwoordigers hadden eerder gezegd dat Khashoggi om het leven was gekomen tijdens een ondervraging in het Saudische consulaat in Istanbul. Daarvoor hadden ze ook al verklaard dat ze helemaal niks te maken hadden met diens dood. Die verklaringen waren op algemeen ongeloof onthaald door onder meer Turkije. In het Turkse parlement had president Recep Tayyip Erdogan erop aangedrongen de zaak tot op de bodem uit te spitten.

‘Informatie vanuit Turkse zijde bevestigt nu dat de verdachten in de zaak van Khashoggi hun misdaad wel degelijk met voorbedachten rade hebben uitgevoerd’, staat nu in een verklaring van de Saudisiche aanklager.

In de verklaring staat verder dat er op basis van die nieuwe informatie verdachten worden ondervraagd.

Het Amerikaanse persbureau Reuters meldt op basis van twee bronnen dat de veelbesproken geluidsopname van de moord zou zijn gehoord door CIA-directeur Gina Haspel. Over de inhoud van die opname, en zelfs of ze wel werkelijk zou bestaan, doen al wekenlang verschillende verhalen de ronde.