BNP Paribas sluit 62 kantoren, 18 worden verzelfstandigd
Foto: Photo News

Steeds meer klanten bankieren online, en dus gaat de bankreus ook volgend jaar fors schrappen in het Belgische kantorennet. Al komen er ook 4 nieuwe kantoren bij.

Bij BNP Paribas Fortis verdwijnen in de loop van 2019 opnieuw tientallen kantoren uit het straatbeeld. Dat is donderdag gezegd op een ondernemingsraad bij de bankreus en werd aan De Standaard bevestigd door woordvoerster Pamela Renders.

Van 678 naar 620 kantoren

In totaal worden volgens haar 62 bankkantoren fysiek gesloten, verdeeld over 30 eigen kantoren en 32 zelfstandige kantoren. Daarnaast worden er ook nog eens 18 kantoren verzelfstandigd - wat betekent dat de kantoren blijven bestaan, maar er niet langer personeel in loondienst zal werken - zo bleek deze voormiddag op een ondernemingsraad bij de bankreus.

Het kantorennet van de Franse bankreus krimpt daardoor verder van 678 naar 620 kantoren eind volgend jaar, Een krimp met 58 kantoren, want BNP Paribas Fortis is wel nog van plan om volgend jaar 4 nieuwe bankkantoren te openen. Wat volgens een interne studie van de bank voldoende is. 'Met 620 kantoren zullen ook na de sluitingen 97 procent van de Belgen binnen de 10 minuten met de auto een bankkantoor van BNP Paribas Fortis kunnen bereiken', aldus Renders. 

Minder kantoorbezoeken

LBC-secretaris Luc Broos zegt niet verrast te zijn door de nieuws. ‘Economisch zagen we dit aankomen. Het gaat om een jaarlijkse besparingsoefening door de bank. Het aantal bezoekers aan fysieke kantoren neemt steeds verder af, terwijl de bankactiviteiten online almaar toenemen’, legt de vakbondsman.

Woordvoerster Pamela Renders van BNP Paribas Fortis plakt daar ook cijfers op. ‘Het aantal kantorenbezoeken daalde vorig jaar met 7 procent, terwijl de bankactiviteiten op het internet en smartphone met 28 procent toenamen. Volgens de woordvoerster worden nu 1 op 3 verkopen bij BNP Päribas Fortis op afstand afgesloten, ofwel digitaal ofwel na contact met het call-center. 

Jobs kaderleden wél bedreigd

Door de kantoorsluitingen zullen volgens haar geen jobs verdwijnen. 'Alle betrokken bankmedewerkers zullen begeleid worden naar een andere job binnen de bank, waardoor de sociale impact beperkt blijft', benadrukt LBC-secretaris Luc Broos.

Elders in de bank, zijn volgens hem wel jobs bedreigd. ‘Op de Europese ondernemingsraad liet topman, Jean-Laurent Bonnafé, recent weten dat er in de hele groep één directieniveau moet verdwijnen. Voor ons land komt dit wellicht neer op 150 tot 180 kaderleden die hun job zullen verliezen’, vreest Broos.