Trump: 'Woede in de samenleving is vooral de schuld van de mainstreammedia'
Donald Trump Foto: rtr
Ook naar Joe Biden, vice van voormalig president Barack Obama, en naar acteur Robert De Niro werden bompakketten gestuurd. Dat melden Amerikaanse media. De politie zou vermoeden dat alle pakketten vanuit Florida verstuurd werden. President Trump haalt ondertussen opnieuw uit naar de media.

Het pakket dat naar voormalig vicepresident Joe Biden werd gestuurd, werd aangetroffen zijn in een postbureau in New Castle County, Delaware.

Eerder vandaag werd ook een verdacht pakket gevonden, gericht aan acteur Robert De Niro, onder meer bekend van films als Taxi Driver en Goodfellas. Het is niet duidelijk of het pakket werd aangetroffen in een restaurant van de acteur of bij zijn woonst in New York. De Niro haalde in het verleden regelmatig uit naar de Amerikaanse president. Ook tijdens de uitreiking van de Tony Awards, de Amerikaanse theaterprijzen, maakte hij van de gelegenheid gebruik om ‘Fuck Trump!’ te zeggen.

Volgens een bron bij de veiligheidsdiensten bestonden ook de pakketten die naar Biden en De Niro werden gestuurd, pijpbommen aangetroffen. Volgens een andere bron binnen de FBI zou de politie vermoeden dat de bompakketten afkomstig zijn uit Florida. Op veel van die pakjes stond valselijk het bureau van afgevaardigde Debbie Wasserman Schultz in die staat genoteerd. Zij stond eerder aan het hoofd van het Democratic National Committee. Alle pakjes zouden op een bepaald moment verwerkt zijn door het Amerikaanse postbedrijf US Postal. 

Trump: 'Mainstreammedia moeten zich snel herpakken'

President Trump zelf veroordeelde woensdag in een eerste reactie alle politiek geweld en riep op tot eenheid en samenhorigheid.  'Kijk eens hoe goed ik mij gedraag', klonk het vervolgens later op de dag op een campagnebijeenkomst in Wisconsin. Donderdagochtend Amerikaanse tijd opende Trump op Twitter dan weer de aanval op de 'mainstreammedia': 'Een heel groot deel van de Woede die we vandaag zien in onze samenleving is de schuld van die media, waarnaar ik verwijs met de term "Fake News".' 

'Het is zo erg en haatdragend geworden dat het niet meer te vatten valt', aldus Trump nog. 'De mainstreammedia moeten zich herpakken, en SNEL!'

 

Aan wie werden eerder verdachte pakketten verstuurd?

De bompakketten werden waarschijnlijk door dezelfde persoon of organisatie verstuurd. Verschillende mensen kregen een pijpbom, een zelfgemaakte ijzeren of metalen buis die wordt opgevuld met explosief materiaal en glasscherven. Volgens een politiebron die de New York Times kon spreken, ging het in al die gevallen om ‘hetzelfde soort pakketje en hetzelfde type bom’. 

Voormalig president Barack Obama

Het pakket werd verstuurd naar het kantoor van Obama in Washington D.C. De post van voormalige presidenten wordt altijd onderzocht door geheime dienst. Die benadrukt dat Obama nooit het risico liep om de pakketten daadwerkelijk in handen te krijgen.

Hillary en Bill Clinton

Hillary werd ook geviseerd, als voormalige presidentskandidate en minister van Buitenland onder Obama. Haar man is ex-president, en dus werd ook hun post eerst gescreend door de Secret Service. De pijpbom werd per post opgestuurd naar Chappaqua, een huist van de Clintons in Westchester County in de Staat New York. Ze waren nooit in gevaar.

George Soros

Maandag werd een eerste pakket aangetroffen bij de woning van de Amerikaans-Hongaarse filantroop George Soros, die bekendstaat als een tegenstander van Trump. Dat springtuig werd onklaar gemaakt door de politie. Het was verstuurd naar zijn adres in Westchester County in de staat New York.

Eric Holder - minister van Justitie onder Obama

Het bompakket dat naar Holder werd verzonden moest worden teruggestuurd, omdat het adres niet klopte. De daders gaven Democratisch afgevaardigde Debbie Wasserman als valse afzender op. Daarom werd het pakket naar haar kantoor in Florida terug gestuurd, waar het ook gevonden werd. Het gebouw werd ontruimd.

John Brennan - voormalig CIA-baas

Brennan is een groot criticus van president Trump, en verschijnt regelmatig op nieuwszender CNN. Daarom werd de bom opgestuurd naar de CNN-redactie in het Time Warner-gebouw in New York. Het pakket werd ontdekt in de postkamer. De politie heeft het pakket verwijderd uit het gebouw.

Maxine Waters - Democratische volksvertegenwoordiger

De FBI zegt dat Waters twee verdachte pakketten toegestuurd kreeg. Eén werd ontdekt op haar kantoor in Washington D.C. tijdens een routinecontrole van de post voor Congresleden. Het tweede pakket werd gevonden in een postkantoor in het zuiden van Los Angeles.

Waters is een grote tegenstander van president Trump en bekritiseert vooral het immigratiebeleid.

Andrew Cuomo - Democratisch gouverneur

Cuomo kreeg een verdacht pakket, maar het bleek geen explosieven te bevatten.

Kamala Harris - Democratisch senator

De senator ontving een verdacht pakket, maar het bleek geen gevaarlijke stoffen te bevatten.