JBC verkoopt oude jeans als nieuw
Foto: jbc

De Belgische kledingketen JBC verkoopt vanaf vandaag een denimcollectie die voor een groot deel werd gemaakt uit oude, ingezamelde jeans.

Denim is enorm vervuilend voor het milieu. De productie vergt enorm veel liters water en er komen vaak agressieve chemicaliën aan te pas. JBC nam eerder al het initiatief om jeans te verzamelen uit patroonoverschotten, maar gaat nu nog een stapje verder op grote schaal oude, gedragen jeans in te zamelen om die vervolgens opnieuw te verwerken.

De jeansbroeken zijn bovendien zo ontworpen dat een groot deel ervan opnieuw gerecycleerd kan worden. Door de broekzakken en de rits iets hoger te plaatsen dan normaal, kunnen grotere stukken jeans later opnieuw gerecycleerd worden. Maar ook de rits, de knopen en andere accenten bestaan uit gerecycleerde materialen.

De stiksels zijn oplosbaar zodat verknippen bij het demonteren van de jeansbroeken overbodig wordt en er zo weinig mogelijk recycleerbare jeans verloren gaat. De I AM-collectie is er zowel voor mannen, vrouwen (49,99 euro per stuk) als kinderen (39,99 euro per stuk).

JBC kon bij de uitwerking rekenen op de knowhow van het European Clothing Action Plan (ECAP), een initiatief dat de ecologische voetafdruk van de kledingindustrie in de Europese Unie wenst te verkleinen.

Duurzaamheid staat al langer hoog op de agenda van het Belgische familiebedrijf. ‘We nemen onze volledige toeleveringsketen voortdurend onder de loep. Van het ontwerp tot het materiaalgebruik, waterverbruik, productietechniek en het transport. Vandaag zetten we een nieuwe stap door als eerste grote kledingketen ook oude, gedragen jeansbroeken een tweede leven te geven’, klinkt het bij JBC.

Ze zijn dan wel de eerste Belgische kledingketen, maar niet de eerste Belgische speler op de modemarkt die oude jeans herwerkt. Antwerpenaar Tom Duhoux lanceerde eerder dit jaar het label HNST (spreek uit: honest), waarvoor hij eerst zesduizend oude jeansbroeken inzamelde. Zijn jeans wordt voor vijftig procent gemaakt van gerecycleerde jeansstof. Honderd procent is onmogelijk, omdat de vezels verkorten tijdens het productieproces.