Groen knikkert Johan Vande Lanotte van de baan
Bart Tommelein (l) en Wouter De Vriendt. Foto: BELGA
Het lijkt over en uit met de SP.A in Oostende. Alleen inhoudelijke problemen kunnen een coalitie met Open VLD, N-VA, CD&V en Groen nog in de weg staan.

Wouter De Vriendt (Groen) wordt de kingmaker aan de kust. Plaatselijk partijoverleg gaf hem gisteravond een mandaat om de ‘vernieuwingscoalitie’ van Bart Tommelein (Open VLD) een kans te geven. Daarmee wenkt het Waterloo voor de socialisten van Johan Vande Lanotte en voorzitter John Crombez.

‘Dit is geen makkelijke beslissing, want paars-groen had onze voorkeur. Maar in de politiek moet je verantwoordelijkheid nemen en je comfortzone durven te verlaten,’ zegt De Vriendt in een mededeling. ‘De Oostendse politiek zit in een impasse en is verstrikt in een kluwen van veto’s. Groen steekt nu zijn nek uit, verlaat de barricaden en wil de links-rechtstegenstelling overstijgen om tot oplossingen te komen. Het is tijd om bruggen te bouwen,’ klinkt het verder.

De plaatselijke Groen-kopman beschouwt de eerste informatienota van Tommelein als ‘veelbelovend’. Die nota wordt nu verder ‘verduidelijkt’, met ‘garanties’. Nadien mogen CD&V en de N-VA zich daarover buigen. Pas al zij akkoord gaan, bestaat er een basis voor verdere onderhandelingen. 

Deur naar Crombez dichtgesmeten

De Vriendt toonde zich aanvankelijk geen voorstander van een coalitie op rechts. Juist om die reden wil hij eerst met Open VLD een voorakkoord afsluiten. De overige twee partijen worden als meelopers gedegradeerd. De Vriendt verkoopt zijn vel duur, maar weet dat hij vanuit een sterke positie onderhandelt. Voor Tommelein is het uitzicht op het burgemeesterschap heel wat waard. CD&V (op zich overbodig) en de N-VA zijn al blij dat ze mogen meedoen.

Ogenschijnlijk laat Groen de deur op een kier voor een andere optie. Maar De Vriendt sluit uit dat hij in een coalitie stapt waarin zijn partij overbodig is. Zo smijt hij de deur dicht voor Crombez. De SP.A-voorzitter probeerde de situatie te ontmijnen met het voorstel van een paarse coalitie, aangevuld met Groen en CD&V. In deze constellatie is ofwel CD&V ofwel Groen overbodig.

Met de keuze voor Tommelein als burgemeester is de rode afgang een feit. De zogeheten stadslijst onder leiding van Johan Vande Lanotte haalde weliswaar twee zetels meer (11 tegen 9), maar de kopman haalde 1.000 voorkeurstemmen minder dan Tommelein (5.000 tegen 6.000). In enkele verkiezingen zakte de SP.A van een volstrekte meerderheid naar een formatie van goed 20 procent.
De keuze van De Vriendt vergroot de socialistische verkiezingsramp. Na Brugge gaat nu ook Oostende verloren. Voor Vande Lanotte komt een einde aan een carrière van dertig jaar in de politiek: niet meer in de regering, niet meer in de Kamer, niet meer in het stadhuis.