Koppenbergcross trapt DVV Trofee op gang, primeur voor Brussel en Ladies Trophy voor vrouwen
Foto: Photo News

Op 1 november start met de Koppenbergcross in Oudenaarde het nieuwe seizoen van de DVV Verzekeringen Trofee. Het regelmatigheidscriterium van acht manches kent deze jaargang een primeur, met een eerste cross ooit in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. “Ik verwacht een seizoen vol spannende crosses”, vertelde Erwin Vervecken van organisator Golazo Sports woensdag bij de kalendervoorstelling in de gebouwen van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) in Elsene.

De cross in Brussel staat op 6 januari op de planning, als voorlaatste manche, en zal plaatsvinden op de terreinen van de VUB en haar Franstalige tegenhanger ULB aan de Generaal Jacqueslaan. “We waren al langer op zoek naar een locatie in de hoofdstad”, legde Vervecken uit. “We zijn dan ook heel blij dat we een wedstrijd kunnen organiseren op de campus van de VUB en ULB. We kunnen er, tussen de gebouwen, een prachtig parcours uittekenen, een echt pareltje. Het belooft ook een zware cross te worden, met veel hoogteverschil.”

Na de cross in Oudenaarde trekken de renners voor de tweede manche naar Niel (10/11), dat de voorbije jaren een losse cross was, maar nu terug deel uitmaakt van een klassement. Vervolgens komen Hamme (18/11), Antwerpen (15/12) en Loenhout (28/12) aan de beurt, waarna op nieuwjaar Baal het decor vormt. Na de manche in Brussel valt op 9 februari in Lille het doek over de DVV Trofee.

“Mathieu is de te kloppen man”

Koppenbergcross trapt DVV Trofee op gang, primeur voor Brussel en Ladies Trophy voor vrouwen
Foto: GOYVAERTS/GMAX Agency

De Nederlander Mathieu van der Poel ging vorig seizoen met de eindzege aan de haal in het regelmatigheidscriterium. De drie voorgaande edities waren een prooi voor Wout van Aert. Beide renners zullen allicht ook dit jaar in een felle strijd verwikkeld zijn.

“Mathieu is sowieso de te kloppen man”, meende Vervecken. “Hij heeft er een sterk seizoensbegin opzitten. Maar de kloof met Wout is helemaal niet groot. Ik voorspel dan ook spannende wedstrijden, want vergeet ook een Toon Aerts niet, die dit seizoen met wereldbekerzeges getoond heeft alweer enkele stappen gezet te hebben.”

“Vrouwenveldrijden in de kijker zetten”

Ook nieuw dit jaar is dat het vrouwenklassement voortaan als Ladies Trophy door het leven zal gaan. “Met die nieuwe naam willen we het vrouwenveldrijden nog meer in de kijker zetten. We hebben bij de vrouwen, meer dan bij de mannen, een heel internationaal deelnemersveld. Vorig jaar hadden we met Katherine Compton een eerste Amerikaanse winnares ooit, die opnieuw voor de eindoverwinning zal gaan. Al vermoed ik dat Sanne Cant dit jaar op revanche uit is en sterk uit de hoek zal komen.”

De 8 manches:

Donderdag 1 november: Oudenaarde

Zaterdag 10 november: Niel

Zondag 18 november: Hamme

Zaterdag 15 december: Antwerpen

Vrijdag 28 december: Loenhout

Dinsdag 1 januari: Baal

Zondag 6 januari: Brussel

Zaterdag 9 februari: Lille