WADA laat veelbesproken zaak tegen Nederlandse shorttrackster Yara van Kerkhof vallen
Foto: Photo News

Yara van Kerkhof kan zorgenvrij aan het nieuwe shorttrackseizoen beginnen. Het Wereldantidopingagentschap WADA heeft de beroepszaak tegen de 28-jarige Nederlandse bij het Internationaal Sporttribunaal TAS ingetrokken. Daardoor hoeft de winnares van zilver op de 500 meter eerder dit jaar op de Olympische Spelen in Zuid-Korea niet meer te vrezen voor eventuele sancties.

De Internationale Schaatsbond ISU vond in 2015 en 2016 twee afwijkende bloedwaarden in het biomedisch paspoort van Van Kerkhof. Op basis daarvan werd een tuchtzaak tegen haar gestart. Maar omdat een duidelijke medische verklaring aanwezig was, volgde voor Van Kerkhof vrijspraak door de Disciplinaire Commissie van de ISU. Het WADA wilde echter dat het TAS alsnog de zaak zou bekijken, maar is daarop nu teruggekomen.

WADA is tot de conclusie gekomen dat een combinatie van factoren voor de afwijkende waarden in haar biomedisch paspoort zorgt. Van Kerkhof heeft door een aangeboren hartafwijking ook een afwijking in de doorbloeding van haar longen. Die zou zich vooral bij verblijf op hoogte en ook bij lange vliegreizen manifesteren.

“Ik sta voor een schone sport”

Van Kerkhof was vanaf het begin van de zaak, die vanaf vorig jaar juni speelde, ervan overtuigd dat elke verdachtmaking “volstrekt onterecht en ongegrond” was. “Ik sta voor een schone sport. Daarom ben ik superblij dat de waarheid na 1,5 jaar vechten eindelijk heeft overwonnen en dat mijn onschuld bewezen is”, liet ze weten. “Ik hoop dat ik snel herstel van de mentale en financiële klappen en dat ik vanaf nu eindelijk zonder stress en zorgen kan gaan genieten van de mooiste sport op aarde.”

Van Kerkhof, die in Pyeongchang ook olympisch brons veroverde op de aflossing, begint in november met de Nederlandse selectie in Calgary aan het wereldbekerseizoen (2-4 november). Een week later wordt in Salt Lake City de tweede wereldbekermanche geschaatst.