Saudische kroonprins spreekt voor het eerst: ‘Dood Khashoggi is afschuwelijke misdaad’
Prins Mohammed bin Salman op ‘Davos in de woestijn’. Foto: AFP

De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman heeft zich voor het eerst publiekelijk uitgesproken over de gewelddadige dood van journalist Jamal Khashoggi. Hij noemde die ‘niet goed te praten’. Ondertussen belde Bin Salman ook met Turks president Recep Tayyip Erdogan over het onderzoek naar het overlijden.

Kroonprins Bin Salman noemde de dood van Khashoggi op het economische congres ‘Davos in de woestijn’ ‘een afschuwelijke misdaad die niet te rechtvaardigen valt’. Hij beloofde dat alle schuldigen bestraft zouden worden en dat Saudi-Arabië en Turkije zullen samenwerken ‘om resultaten te boeken’.

In het kader van dat onderzoek verklaarde president Erdogan dat hij in een telefoongesprek met de kroonprins gepraat heeft over ‘gezamenlijke inspanningen om de moord op te helderen’.

Niet verdoezelen

Dinsdag nog had Erdogan opnieuw benadrukt dat zijn land zal maken dat de moord niet verdoezeld wordt. In een toespraak die in heel het land werd uitgezonden, verklaarde Erdogan dat hij niet twijfelt aan de oprechtheid van koning Salman. De naam van de kroonprins noemde hij niet.

Het Saudische koningshuis had pas na zware internationale druk toegegeven dat Khashoggi begin oktober in het consulaat in Istanbul werd gedood, toen hij daar papieren voor zijn huwelijk wilde afhalen. Riyad blijft erbij dat de journalist onopzettelijk werd gedood tijdens een vechtpartij.

Over die versie bestaat echter veel twijfel. Verschillende sporen wijzen naar de directe omgeving van de kroonprins, die steeds meer regeringszaken naar zich toetrekt. Zijn betrokkenheid wordt door de Saudi’s categoriek ontkend.