Johan Thijs (KBC) beste Belgische manager volgens Harvard
Foto: Photo News

Johan Thijs, de ceo van KBC Groep, is de hoogste Belg in de top van best presterende ceo’s van de Harvard Business Review. Thijs zakt wel één plekje van nummer 7 naar 8.

De top wordt aangevoerd door Pablo Isla van de Spaanse retailgroep Inditex.

Johan Thijs is met voorsprong de hoogst genoteerde Belg. De Braziliaan Carlos Brito (AB InBev) zakt weg en moet het doen met plek 33.

Thijs doet het ook beter dan bijvoorbeeld de topman van Tencent (50), één van de grote digitale Chinese reuzen. Mark Grynberg van Umicore is goed voor plaats 79. De derde Belg die de Harvard-top haalt is Jef Colruyt (95). Hij verliest zeven plaatsen waardoor hij riskeert volgend jaar uit de top 100 te liggen.

In de top staan overigens weinig bankiers. De eerstvolgende concurrent van Thijs is Jamie Dimon, de ceo van JP Morgan die genoegen moet nemen met plek 22.

De ranking wordt in hoge mate bepaald door de beursprestatie van het aandeel, maar Harvard geeft ook punten voor duurzaamheid en goed bestuur. Op de beurs is KBC Groep momenteel zo’n 25 miljard euro waard tegenover 18,5 miljard voor Deutsche bank. KBC Groep is zowel actief in Centraal-Europa als in België en Ierland. Het bedrijf profileert zich als bankverzekeraar en rendabele verkoper van beleggingsfondsen. In ons land is KBC, samen met Belfius, de bank die voorop probeert te lopen in de digitalisering van de financiële sector.