Duitsers ‘willekeurig’ opgepakt in Turkije: ‘Een like op Facebook kan volstaan voor celstraf’
Foto: istock
Wie naar Turkije wil reizen, kan op sociale media best geen kritiek uiten op de Turkse regering. Dat schrijft het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken in een opmerkelijk reisadvies.

De voorbije twee jaar - na de mislukte couppoging van 2016 - werden in Turkije herhaaldelijk Duitse staatsburgers willekeurig gearresteerd. Dat gebeurde meestal nadat ze zich op het internet kritisch hadden uitgelaten over de Turkse regering, staat nu te lezen in het reisadvies over Turkije op de website van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken. In Turkije kunnen ook uitspraken strafrechtelijk vervolgd worden die volgens het Duitse recht onder de vrijheid van meningsuiting vallen. Soms is er niet meer nodig dan een kritische Facebookpost ‘liken’.

Turkije-reizigers moeten er ook rekening mee houden dat zelfs niet publiekelijk geuite kritiek verklikt kan worden aan de Turkse autoriteiten. Wie veroordeeld wordt voor ‘belediging van de president’ of ‘propaganda voor een terroristische organisatie’ kan voor een paar jaar de cel in vliegen. Ook wie relaties onderhoudt met een ‘als terroristisch gekwalificeerde organisatie’ - zoals de Gülen-beweging - kan opgepakt worden.

Opgepakt na familiebezoek

Het ministerie waarschuwt ook dat, in een aantal gevallen, Duitse diplomaten pas na maanden vertraging toegang krijgen tot landgenoten die opgepakt zijn. Gevaar lopen vooral, ‘maar niet uitsluitend’, Duitse staatsburgers met nauwe persoonlijke banden met Turkije en mensen die de dubbele Duits-Turkse nationaliteit hebben.

Hoeveel Duitsers er inmiddels in Turkije zijn opgepakt om bovenstaande redenen, is niet duidelijk. Enkelen werden inmiddels, na moeizame diplomatieke onderhandelingen, weer vrijgelaten. Het gaat onder meer om de mensenrechtenactivist Peter Steudtner en de journalisten Deniz Yücel en Mesale Tolu. Maar anderen, die soms alleen op familiebezoek waren en dan opgepakt werden, zitten nog altijd vast.

Bovendien zijn er ook al tientallen Duitsers aan de Turkse grens teruggestuurd. Zij mochten om onduidelijke redenen het land niet in.