Tommelein: ‘Alles is goed voor Crombez, als hij er maar bij is’
Bart Tommelein. Foto: BELGA

John Crombez (SP.A) wil in Oostende gesprekken starten om een brede coalitie op de been te brengen met Open VLD, Groen én CD&V. Johan Vande Lanotte zou in dat voorstel geen schepen worden. Kandidaat-burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) gaat voorlopig niet op de uitnodiging in.

Nadat John Crombez eerder al liet verstaan een paars-groene coalitie op de been te willen krijgen in Oostende, wil de SP.A-voorzitter nu ook onderhandelingen voeren over een breder bestuur van zijn Stadslijst met Open VLD, Groen én CD&V.

Daarbij zou Crombez volgens VRT NWS bereid zijn de kans te geven aan nieuwe bestuurders. Burgemeester Johan Vande Lanotte en oud-burgemeester Jean Vandecasteele zouden dus geen schepen worden.

‘Wij willen daar niet op ingaan’, reageert de liberale burgemeesterskandidaat Bart Tommelein op de plannen van Crombez. ‘We gaan niet doelbewust twee initiatieven naast elkaar laten bestaan. Hij heeft vorige week al iedereen gezien, en is niet verder geraakt. Op dit moment bezit ik met CD&V en de N-VA negentien zetels, en ik heb zonet nogmaals de bevestiging gekregen dat we samen doorgaan. Samen uit, samen thuis.’

Tommelein vraagt zich ook af waarom CD&V in zo’n breed bestuur zou stappen. ‘Ze zijn niet eens nodig in die coalitie. Ik merk dat alles goed is voor mijnheer Crombez, zolang hij er maar bij is. Ik geloof oprecht in een project met Groen binnen onze vernieuwingscoalitie met CD&V en de N-VA.’

‘Ik heb maandag aan Groen een tekst bezorgd over hun bekommernissen’, zegt Tommelein nog. Groen wil die tekst eerst van naderbij bekijken. De partij zou vanavond op een ledenvergadering de knoop doorhakken over verdere gesprekken.