Patrick Lefevere laat topsprinter Fernando Gaviria vertrekken, onfortuinlijke Petr Vakoc mag blijven
Foto: BELGAIMAGE

Fernando Gaviria verlaat de ploeg van Patrick Lefevere en trekt naar UAE Team Emirates. De Colombiaanse sprinter had nog een (zwaar) contract bij Quick Step Floors maar Lefevere bereikte nu toch een akkoord voor de transfer. De onfortuinlijke Petr Vakoc, die in januari op training aangereden werd in Zuid-Afrika, mag wel blijven na recente tests die uitwezen dat hij kan blijven koersen op het hoogste niveau.

LEES OOK. Het succesjaar van ‘The Wolfpack’, nu ook met pakkende beelden in boekvorm

Fernando Gaviria had nog een contract bij Patrick Lefevere tot eind 2019 maar stapt dus niet mee naar Deceuninck - Quick Step. De 24-jarige Colombiaan kiest voor het grote geld bij UAE Team Emirates en Patrick Lefevere bereikte nu ook een akkoord met die ploeg. Meteen is Lefevere verlost van een zwaar contract.

“Winnen heeft ook een keerzijde”

Toen Lefèvere nog naar een nieuwe hoofdsponspor op zoek was, gaf hij zelf de aanzet tot de transfer. “Op een bepaalde moment zat ik om centen verlegen en dan moet je beginnen keuzes maken”, zei hij aan Sporza. “Op een heel discrete manier heb ik de manager van Gaviria gevraagd om zijn licht eens op te steken bij andere teams, voor het geval het bij ons ‘worst case scenario’ zou worden. Die manager viste uit dat bij UAE een serieuze loonsverhoging voor Fernando mogelijk was en dan is het natuurlijk moeilijk om nog terug te krabbelen.”

“Winnen heeft ook een keerzijde. Dat is dat de prijzen van onze renners omhoog gaan. Met Fabio Jakobsen, Elia Viviani en Alvaro Hodeg heb ik nog topsprinters in het team. Gaviria laten gaan is een berekend risico: als ik een dure jongen moet opgeven, dan maar deze.”

Na een stageperiode eind 2015, werd Gaviria in 2016 prof bij Quick-Step. Voordien schitterde hij op de piste, waarop hij zich twee keer tot wereldkampioen omnium kroonde. Voor Quick-Step verzamelde hij 34 overwinningen, waarvan precies de helft (17) in de WorldTour. In grote rondes boekte hij zes ritzeges: vier in de Giro 2017 en twee in de Tour van dit jaar.

Goed nieuws voor Vakoc

Petr Vakoc werd eind januari op training aangereden toen hij in Zuid-Afrika op stage was met Laurens De Plus en Bob Jungels. De 26-jarige Tsjech brak bij het ongeval verscheidene ruggenwervels en werd nog in Zuid-Afrika geopereerd. De breuken werd in het ziekenhuis van Nelspruit operatief gestabiliseerd, pas na enkele weken mocht de onfortuinlijke renner getransporteerd worden naar Tsjechië. Daar verbleef Vakoc nog lang in een ziekenhuis, waarna een lange revalidatie wachtte. Die werd nu beloond met een nieuw contract.

Patrick Lefevere laat topsprinter Fernando Gaviria vertrekken, onfortuinlijke Petr Vakoc mag blijven
Foto: rr