Voor de kust van Blankenberge drijft op dit moment een dode vinvis. Dat bevestigt het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. Wellicht zal het dier vannacht aanspoelen.

Voor de kust van Blankenberge is woensdag een dierlijk kadaver opgemerkt. Het gaat om een dode vinvis. 'Aanvankelijk bereikte ons een melding over een potvis, maar dat leek ons erg ongeloofwaardig, aangezien het nu niet de periode is waarin potvissen in onze wateren worden gespot', zegt Jan Haelters van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. 'Uiteindelijk blijkt het om een gewone vinvis te gaan.'

Meteen na de melding zijn luchtfoto's gemaakt van het kadaver. Daarop is volgens Haelters te zien dat het om een 'fors beest' gaat. Het zou dus niet om een jong dier gaan. Het geslacht kon op basis van de beelden nog niet vastgesteld worden.

‘Op dit moment zijn we bezig met de simulatie van de mogelijke trajecten. Daarbij bekijken we onder meer wind en zeestroming’, vervolgt hij. ‘Uit die simulaties blijkt dat het kadaver wellicht in de loop van de nacht zal aanspoelen, ergens tussen Oostende en De Haan.’

Waar het dier vandaan komt en hoe het in Belgische wateren is terechtgekomen, is nog onduidelijk. 'Nadat het kadaver is aangespoeld, zullen wij het verder onderzoeken. Hopelijk vallen er dan meer conclusies te trekken', besluit Haelters.