Waarom u geen wattenstaafjes moet hamsteren: 'Ze hebben geen enkel nut'
Foto: istock/getty
Het Europees Parlement heeft zich woensdag massaal uitgesproken voor een verbod op wegwerpplastic. In 2021 zou het dan ook over en uit zijn voor het plastic wattenstaafje. Wie nu al panikeert bij het idee van een jeukende oorschelp: wattenstaafjes zijn sowieso geen goed idee.

In de strijd tegen zwerfvuil komt er vanaf 2021 een Europees verbod op plastic weg­werpproducten als riet­jes en wattenstaafjes die onze stranden vervuilen. Die laatste zijn voor velen een onmisbaar item in de badkamer, om make-up aan te brengen of om een klein wondje te verzorgen, maar in de eerste plaats om onze oren schoon te maken.

Moeten we dan maar massaal wattenstaafjes inslaan voor ze verbannen worden uit de winkel? Een eerste geruststelling: wattenstaafjes of oorstokjes zouden evengoed opnieuw van karton gemaakt kunnen worden, zoals vroeger. Maar eigenlijk hebben we ze helemaal niet nodig. Want met een wattenstaafje in je oor peuteren mag sommigen dan wel een verlossend gevoel geven, eigenlijk duw je het oorsmeer gewoon dieper in je oorschelp en riskeer je de gehoorgang en/of het trommelvlies te beschadigen, waarschuwen neus-, keel- en oor-artsen (nko) al langer.

'Oorsmeer heeft een functie'

Ook professor Frans Gordts, diensthoofd van de nko-afdeling in het UZ Brussel, ziet geen nut in het gebruik van wattenstaafjes. ‘Oorsmeer heeft een belangrijke functie, het beschermt de gehoorgang tegen bacteriën. Nadien droogt het oorsmeer uit en wordt het vanzelf naar buiten geleid door de haartjes in de gehoorgang.’

De oorschelp wassen met water, wat automatisch onder de douche gebeurt, is dus meer dan voldoende. Alternatieven voor wattenstaafjes worden ons vooral door de producenten aangepraat, zegt de professor. ‘Wie met hardnekkig oorsmeer kampt, kan baat hebben bij een speciale spray na een bezoek aan de nko-arts.’ Het gebruik van zogenaamde oorschrapertjes, met een lus van roestvrij staal, raadt hij af omdat het de oren kan beschadigen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in