Nieuwe ontwerper duwt prijzen tweedehands Celine omhoog
Foto: catwalkpictures

Hedi Slimane zorgde voor een kleine aardverschuiving toen hij zijn debuutcollectie voor Celine voorstelde. Fans waren geenszins onder de indruk en proberen nu massaal handtassen en kleding van oude collecties in te slaan, waardoor die prijzen fors omhoog gaan.

Slimane paste niet alleen de naam van zijn werkgever aan (het accent van Celine ging de deur uit), maar veegde ook het zorgvuldig opgebouwde dna van Phoebe Philo met één collectie van tafel. Misnoegde fans gingen meteen hamsteren, waardoor de handtassen en kleding die Phoebe Philo ontwierp voor Celine intussen verzamelstukken zijn geworden.

Tweedehandswebsites voor luxekleding zagen de prijzen de voorbije weken dan ook sterk stijgen, soms zelfs met dertig procent, zo rapporteert modewebsite The Business of Fashion. Dat Philo sinds haar vertrek bij Celine nog geen nieuwe positie noch plannen voor een eigen modelabel heeft bekendgemaakt, doen fans vaker teruggrijpen naar haar oude ontwerpen.

The RealReal noteerde de helft meer zoekopdrachten naar Celine in het weekend nadat Slimane zijn debuutcollectie had voorgesteld, en dat effect bleek ook in de weken nadien zichtbaar. Ook bij eBay steeg het aantal zoekopdrachten voor ‘Phoebe Philo’ exponentieel in de dagen na de show.

Bij Vestiaire Collective zagen ze het Celine-verkeer al toenemen in de aanloop naar de show en bij de eerste teasers van Slimane’s werk. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar werden ruim veertig procent meer stuks verkocht die nog werden ontworpen door Philo.

Die cijfers beloven weinig goeds voor de verkoop van Slimane’s collectie, al heeft moederbedrijf LVMH er nog steeds alle vertrouwen in dat hij voor voldoende inkomsten zal zorgen. Tijdens zijn eerste drie jaar als creatief directeur bij Yves Saint Laurent werd immers een verdubbeling van de inkomsten genoteerd, en Slimane toonde bij Celine vooral meer van wat hij daar ontwierp.

Bovendien boort hij ook een nieuwe markt aan, nu ook mannen bij Celine kunnen shoppen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig