Europees Parlement kiest massaal voor verbod op wegwerpplastic
Foto: EPA-EFE

Een bijzonder grote meerderheid van de leden van het Europees Parlement heeft woensdag gekozen voor een verbod op het gebruik van wegwerpplastic.

Wegwerpplastics zoals borden, bestek, roerstaafjes en wattenstaafjes maken meer dan 70 procent uit van het zwerfvuil op zee. Daarom wil Europa een einde maken aan het gebruik ervan.

Het Europees Parlement heeft zich woensdag massaal uitgesproken voor zo’n verbod. 571 parlementsleden steunden het voorstel van de Europese Commissie, 53 parlementsleden stemden tegen. 34 onthielden zich.

Door het verbod zouden een tiental plastic producten waarvoor nu al alternatieven bestaan tegen 2021 verboden worden. Denk dan niet alleen aan plastic borden en bestek, maar bijvoorbeeld ook aan ballonstokjes. Lidstaten zijn verder verplicht ervoor te zorgen dat 90 procent van alle plastic drankverpakkingen tegen 2025 worden gerecycleerd. Producenten van plastic flessen zullen verder moeten instaan voor een deel van de kosten van de afvalverwerking.

Ultradunne plastic tasjes

Verder besloten de Europarlementariërs om ultradunne plastic tasjes, voedselverpakkingen in polystyreen en een bepaald type van afbreekbare plastics die uiteindelijk toch niet zo goed afbreken als de producenten hadden beloofd, de zogenoemde 'oxo-degradable plastics', aan de lijst van verboden plastics toe te voegen.

Het verbod is nog niet definitief verworven. Over het dossier moet het Europees Parlement nu onderhandelen met de Europese lidstaten. Voor het parlement zullen die onderhandelingen geleid worden door de Belgische Frédérique Ries, Europarlementslid van de MR.