Delhaize test mini-stadswinkel uit
Xavier Piesvaux, algemeen directeur Delhaize België Foto: BELGA

Delhaize heeft aan het Brussels centraal station zijn eerste nieuwe stadswinkel geopend. ‘Delhaize Fresh Atelier’. Het is zowel een mini-vers-winkel als een afhaalpunt voor wie digitaal bestelt.

De ambities van de nieuwe formule ‘Delhaize Fresh Atelier’ zijn groot. In drie jaar tijd zo’n 200 winkels openen. De formule wordt in handen gegeven van zelfstandigen. Voorlopig is een eerste winkel van zo’n 80 vierkante meter winkeloppervlakte geopend aan de Ravensteingalerij (centraal station Brussel) en komt er later dit jaar nog een winkel in Leuven.

Simpel gezegd combineert de winkel de meeneem-maaltijd-rayon uit een klassieke proxy aangevuld met de meer vernieuwende concepten van Foodmaker zoals een saladbar en vers bereide sandwiches en warme maaltijden achter een bedieningstoog.

Nieuw is dat de mini-stadswinkel meteen ook een afhaalpunt vormt waar een klant die via de app bestelt, over een volledig assortiment beschikt. Het aanbod in de stadswinkel zelf is beperkt. Delhaize heeft nu 117 afhaalpunten. In theorie kunnen er via de uitrol van de Delhaize Fresh Atelier alleen al 200 bijkomen in de komende drie jaar.

De stadswinkel heeft ruimere openingsuren dan de grote supermarkt en is open van 7 u ’s ochtends tot 21 u ’s avonds, ook op feestdagen. Het zijn zelfstandigen die de winkel uitbaten.

Volgens Xavier Piesvaux, algemeen directeur van Delhaize, loopt België nog achter inzake digitale verkoop van voedingsartikelen. De afhaalpunten van Delhaize Fresh Atelier worden net zoals de andere vanuit Puurs beleverd.

Het gewone assortiment van food to go-winkel omvat 1.500 artikelen. Zo is er bijvoorbeeld geen melk in de winkel. Een takje druiven kan je er ook niet kopen, maar wel voorverpakte fruitmengelingen. En dat is een andere vaststelling: veel plastic-verpakking in de winkel maar volgens woordvoerder Roel Dekelver zal dit wijzigen. Ook het assortiment wordt de komende weken en maanden verder verfijnd.