CD&V neemt in Roeselare Open Vld en SP.A & de vernieuwers mee in de coalitie. Dat heeft burgemeester Kris Declercq (CD&V) aangekondigd.

CD&V was in Roeselare de absolute winnaar van de verkiezingen. De partij won zes zetels tot achttien zetels, met 40 procent van de stemmen achter hun naam. Kris Declercq kwam twee zetels te kort voor een absolute meerderheid en dus moest hij op zoek naar een coalitiepartner.

Daarvoor nam hij tien dagen de tijd en uiteindelijk nam hij nog twee partners mee in zijn stadscoalitie. ‘Ik heb met iedereen gesproken voor een mooi programma genaamd “Vooruit met Roeselare”. Ik heb daarbij gekozen voor een positieve zekerheid’, aldus Declercq die aankondigde Open Vld en SP.A & de vernieuwers mee te nemen.

Zij leveren respectievelijk twee en drie zetels. N-VA met zeven zetels, Vlaams Belang met zes zetels, en vooral oud-coalitiepartner Groen met drie zetels, werden gepasseerd.

SP.A krijgt twee schepenen met onder meer Michèle Hostekint, Open Vld levert met Piet Delrue de gemeenteraadsvoorzitter. Later in de termijn wordt Delrue schepen.

De coalitie legde meteen acht krachtlijnen voor, maar in januari volgt de volledige voorstelling en de financiële toetsing. Een armoedetoets, wonen, de aanpak van de mobiliteitsproblematiek en vooral meer groen zijn enkele speerpunten. ‘Want de belangrijkste wegen zijn onze luchtwegen’, aldus de burgemeester.

‘(Ik heb gemerkt dat iedereen, ook van de andere partijen, het beste voor heeft met Roeselare. Ik reik dan ook de hand uit naar iedereen. Ik wil boven burgemeester en burgervader, bovenal burgerbinder zijn’, aldus Declercq.