Nieuw-Zeeland bezorgd om toeristen: ‘Praten kan hun leven redden’
Een babbeltje slaan kan veel problemen voorkomen Foto: Getty Images

Nieuw-Zeeland lokt jaarlijks heel wat toeristen die er komen rondtrekken in de natuur. Maar dat is niet zonder gevaar. Inwoners worden nu opgeroepen om vaker toeristen aan te spreken, en veiligheidstips met hen te delen.

Vorig jaar kwamen 600.000 internationale bezoekers naar Nieuw-Zeeland om er te hiken, een stijging van 34 procent in vergelijking met 2014. Maar niet iedereen komt even goed voorbereid. Ook het aantal ongevallen ging fors omhoog. Elk jaar worden gemiddeld 4.000 ongevallen geregistreerd, en moeten 500 zoekoperaties worden gestart voor verloren gelopen hikers.

Ook sociale media spelen daarbij een rol. Aangemoedigd door de prachtige foto’s die worden gedeeld, gaan mensen verder en dieper de natuur in en komen ze in weersomstandigheden terecht waarop ze niet zijn voorbereid. ‘Die geweldige foto’s tonen nooit de gevaren’, aldus het Department of Conservation (DOC), dat instaat voor de bescherming van de natuur.

Omdat er de voorbije weken ook twee doden vielen die vermeden hadden kunnen worden, schakelen de politiediensten en het DOC nu alle Nieuw-Zeelanders in om toeristen beter te informeren. Toeristen gaan beter luisteren naar waarschuwingen van een kiwi, dan naar borden of richtlijnen op een website, klinkt het.

‘Praat met toeristen die in jullie winkels, tankstations en hotels opduiken. Vraag naar hun plannen, vertel hen over het Nieuw-Zeelandse weer’, aldus politiechef Barry Shepherd aan The Guardian. ‘Vertel hen dat ze beter geen jeans dragen om te hiken. Laat hen weten dat een zaklamp hun leven kan redden. We hebben een collectieve verantwoordelijkheid om voor onze gasten te zorgen.’

De meest voorkomende obstakels voor hikers zijn het onderschatten van de ruige omgeving, niet voldoende warme of beschermende kledij meenemen, verloren lopen of niet voorbereid zijn op de weersomstandigheden die snel kunnen omslaan.