Elia brieft Marghem intensief over Belgische stroom
Foto: Isopix

Van een off/on sensibiliseringactie is nog geen sprake maar sinds enkele weken bezorgt hoogspanningsbeheerder Elia wekelijks minister van Energie Marie-Christine Marghem een prognose of er al dan niet stroom genoeg is.

Hoogspanningsbeheerder Elia heeft de briefing van minister Marghem (MR) over de stroomvoorziening van ons land opgedreven, stelt Het Laatste Nieuws. Wat nog niet meteen betekent dat er al risico op een stroomtekort is, voegt woordvoerster Marleen Vanhecke er meteen aan toe. Maar omwille van de uitzonderlijke situatie delen we onze wekelijkse analyse over de stroomvoorziening van ons land nu met minister Marghem.

‘Als we een stroomschaarste zouden detecteren brengen we de minister daar onmiddellijk van op de hoogte. Dan kan ook beslist worden om de schaarsteprocedure op te starten. Daar is een strikt draaiboek voor vastgelegd door de overheid’, voegt ze er nog aan toe.

Een van de mogelijke maatregelen is het activeren van de off/on campagne waarbij de verbruikers dag na dag kunnen volgen hoe groot het risico op een stroomtekort is in de daaropvolgende dagen. En waarbij ze tegelijk aangepord worden om zuinig om te springen met elektriciteit. Elia houdt dan het effect daarvan op de stroomvoorziening in de gaten.