Sotheby’s voor vijf miljoen dollar gerold
Beeld uit de veilingzaal van Sotheby’s. Foto: AFP

Twee fraudeurs gebruikten de identiteit van een tachtigjarige vrouw uit Florida om werk van Mark Rothko en Ad Reinhardt te kopen.

De Amerikaanse politiedienst FBI zegt dat een kunstadviseur uit New York en een binnenhuisarchitect uit Florida zich van een valse identiteit bedienden om kunst te kopen op een veiling. Het duo slaagde erin om in de herfst van 2017 bij Sotheby’s het winnende bod uit te brengen op twee werken. Ze kochten Untitled van Mark Rothko voor 6,4 miljoen dollar en No 12 van Ad Reinhardt voor 1,2 miljoen dollar.

Kunstadviseur Joakim von Ditmar en binnenhuisarchitect Antonio DiMarco lieten volgens het persbureau AP een tachtigjarige dame uit Florida enkele documenten tekenen. Die gaven hen toegang om op de veiling te bieden op topwerken. Ze maakten de dame wijs dat de documenten dienden om hen toe te laten in de veilingzaal zodat ze een verkoop konden meemaken. In haar ondervraging door de FBI zei de vrouw dat ze de papieren ondertekend had zonder ze te lezen.

Sotheby’s zegt dat het na de veiling argwaan had over de identiteit van de kopers. Daarom lichtte het veilinghuis de politie in. Toen ze de dame contacteerden, zegde die niets te weten over de kunstwerken. Ze zei dat ze helemaal geen kunstverzamelaar was.

De FBI zegt dat ze nog twee andere cases vond waarin de fraudeurs de identiteit van de vrouw gebruikten om kunst te kopen. De verkopen sprongen uiteindelijk af toen er moest betaald worden.

Vorige week is DiMarco aangehouden. De vrouw zei aan de politie dat ze de man 400.000 dollar had betaald om haar huis in Bal Harbor, Florida, in te richten. Dat werk heeft hij nooit uitgevoerd.

Om zijn contractuele verplichtingen na te komen, moest Sotheby’s vijf miljoen dollar betalen aan de eigenaars die de Rothko en Reinhardt op de markt brachten. Het venduhuis zegt dat het daar al een deel van kon recupereren door de Rothko opnieuw in verkoop te brengen. Ook het werk van Reinhardt wordt opnieuw aangeboden.