VN vragen meer geld voor Jemen, België antwoordt
Een ondervoed kind wordt gewogen in een ziekenhuis in de provincie Hajjah in Jemen. Foto: AFP

De hongersnood in Jemen kan volgens de Verenigde Naties weldra veertien miljoen inwoners treffen. Dat is de helft van de bevolking, zei VN-noodhulpcoördinator Mark Lowcock dinsdag aan de VN-Veiligheidsraad in New York. Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo trekt 5,5 miljoen euro uit.

De hongersnood die er op korte termijn aankomt, kan ‘groter zijn dan alles wat de experten in dit gebied in hun professioneel leven al meegemaakt hebben’. De situatie blijft verslechteren, de hongersnood zal er volgens noodhulpcoördinator Lowcock veertien miljoen mensen te treffen, ongeveer de helft van de bevolking, en heerst er een zware cholera-epidemie. Lowcock riep op tot een humanitair bestand en vroeg meer geld voor humanitaire steun. Minister De Croo (Open VLD) geeft gehoord aan die oproep en trekt 5,5 miljoen euro extra humanitaire hulp uit voor Jemen. 

De middelen gaan naar het VN-kinderrechtenfonds UNICEF en het vluchtelingenfonds UNHCR. In totaal heeft België sinds het begin van de burgeroorlog, nu bijna vier jaar geleden, al meer dan 25 miljoen euro aan humanitaire hulp vrijgemaakt voor Jemen.

Minister De Croo herhaalt ook opnieuw zijn oproep aan de gewesten om 'het conflict niet langer met wapens te voeden'. Saudi-Arabië, dat de coalitie tegen de Houthi-rebellen in Jemen leidt - is één van de belangrijkste klanten van de Waalse wapenmaker FN Herstal. 'Zolang we met wapenleveringen dit conflict blijven voeden, zal de humanitaire waanzin niet stoppen', zegt De Croo. 'Het is aan iedere overheid op zijn niveau om de gepaste maatregelen te nemen. Vanuit een humanitair oogpunt is dit niet langer te verantwoorden. Men moet goed beseffen waarmee men bezig is.'

Burgeroorlog

In Jemen woedt al vier jaar een burgeroorlog. Die begon toen Houthi-opstandelingen, met steun van Iran, grote delen van het land innamen. Buurland Saoedi-Arabië, dat een bondgenoot is van de regering, nam vervolgens de leiding over een coalitie die de Houthi-rebellen aanvalt. De Verenigde Naties spreken van de ergste humanitaire ramp ter wereld. In de oorlog zijn er volgens VN-schattingen meer dan 28.000 personen omgekomen, onder wie 10.000 burgers. Miljoenen zijn op de vlucht.