SP.A: ‘Dit is een schertsvertoning’
Foto: Photo News

Straks komt de commissie Defensie/Buitenlandse Zaken bijeen voor een hoorzitting rond de aankoop van de F-35. SP.A noemt die snel bijeengeroepen vergadering een ‘schertsvertoning’ als in een ‘bananenrepubliek’.

Morgen zou de regering beslissen over de vervanging van de F-16’s door 34 nieuwe F-35’s, een aankoop van zowat 3 miljard euro.

Premier Michel riep gisteren in allerijl – omdat hij ‘volledige transparantie’ wil bieden – een gezamenlijke kamercommissie Defensie en Economie bijeen voor een hoorzitting. Kolonel Harold Van Pee, die het F-16-vervangingsdossier leidt, zou er tekst en uitleg komen geven. Maar ook niet te veel want dan kan hij de wet op de overheidsopdrachten schenden. Zolang de regering niet officieel beslist heeft, mogen immers niet alle details bekendgemaakt worden. Tenzij de bijeenkomst achter gesloten deuren plaatsvindt.

Maar dat laatste wil Dirk Van der Maelen, de defensiespecialist van de SP.A, in geen geval.

Van der Maelen is helemaal niet tevreden met de gang van zaken, zei hij op Radio 1. ‘Als de premier respect heeft voor het parlement, dan geeft hij dat parlement de tijd om dit dossier grondig in te kijken, waarna een parlementair debat kan volgen. Ik wil daar graag mijn hele novembervakantie aan opofferen.’

Volgens Van der Maelen heeft de regering trouwens al in september officieus voor de F-35 gekozen en was er dus tijd genoeg om het parlement netjes te informeren.

Door deze hoorzitting onverwachts te organiseren, een dag voor de beslissing officieel valt, toont de regering even veel respect als in een ‘bananenrepubliek’, zegt Van der Maelen. ‘Dit is een schertsvertoning.’

Van der Maelen vreest dat er straks enkel een technische uitleg komt, terwijl hij een politieke discussie wil met de minister van Defensie.

Hij blijft er trouwens bij dat het dossier gemanipuleerd is en dat de aanbesteding, waarin gevraagd wordt naar vliegtuigen met stealth-capaciteit, op het lijf geschreven was van de F-35.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig