Trump: ‘Een van de ergste doofpotoperaties ooit’
Donald Trump heeft de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi bestempeld als ‘één van de ergste doofpotoperaties in de geschiedenis’. Foto: REUTERS

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi dinsdag bestempeld als ‘één van de ergste doofpotoperaties in de geschiedenis’. De VS hebben al een aantal verdachten voor de moord geïdentificeerd, zegt minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo.

‘Ze hadden een heel slecht origineel concept, het was slecht uitgevoerd en de doofpotoperatie nadien was één van de ergste in de geschiedenis van doofpotoperaties’, zei Trump. ‘Iedereen die bij dit plan betrokken is, zit in de problemen, of zou in de problemen moeten zitten’.

Volgens de VS gaat het om mensen uit kringen van de geheime dienst, het koningshuis, het ministerie van Buitenlandse Zaken en andere Saudische ministeries. ‘We nemen gepaste maatregelen tegen hen, waaronder het intrekken van hun visum of het weigeren van een visum’, zei Mike Pompeo dinsdag.

Trump: ‘Een van de ergste doofpotoperaties ooit’
Minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo Foto: AFP

21 Saudi’s

De minister van Buitenlandse Zaken liet nog verstaan dat het hier niet bij blijft. ‘Deze straffen zijn niet het laatste woord dat hierover is gezegd’. Volgens een woordvoerster zal het visum van 21 Saudi’s voor de VS geannuleerd of geweigerd worden. Hun identiteit werd niet bekendgemaakt.

Gevraagd naar de uitlatingen van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan over de moord op Khashoggi, zei Trump dat die ‘nogal hard was voor Saudi-Arabië’.

Momenteel verblijft de CIA-directrice in Turkije en Trump zal op basis van haar rapport snel beslissen hoe hij reageert op het schandaal, klonk het. De president is van plan om het Amerikaanse Congres daarbij te betrekken.