camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

 Jip van den Toorn

‘Alles is in orde. De keuken is besteld’

Vijf dagen voor de wedstrijd tegen Waasland-Beveren bezocht Dejan Veljkovic de keukenzaak van de vrouw van Beveren-voorzitter Dirk Huyck. ‘Alles is in orde, de keuken is besteld’, meldde hij een uur later aan KV Mechelen. Codetaal omdat de match gefikst was?

Gerecht speurt naar zwart geld bij (ex-)spelers Lees verder onderaan Maes officieel verdacht, Raskin weigert stap opzij te zetten Lees verder onderaan

Van onze redacteurs

Brussel ‘Alles is in orde. De keuken is besteld.’ Die mysterieuze woorden sprak makelaar Dejan Veljkovic vanuit zijn wagen op dinsdagnamiddag 6 maart aan de telefoon met Thierry Steemans, de financiële directeur van KV Mechelen. De speurders hoorden het via de telefoontap, waarmee ze het toestel van Veljkovic al meer dan een maand afluisterden.

Een uur voor het telefoontje naar Steemans had Veljkovic een ontmoeting gehad met Dirk Huyck, de voorzitter van Waasland-Beveren. Die ontmoeting, die nauwelijks een kwartier had geduurd, vond plaats in een keuken- en interieurzaak in Beveren. De zaak is de eigendom van de vrouw van Huyck, een binnenhuisarchitecte. Huyck vergadert daar wel meer als de zaken discreet moeten blijven. De speurders observeerden de ontmoeting tussen de twee en namen foto’s van de aankomst en het vertrek van Veljkovic en Huyck.

Wandelen gestuurd?

Het bizarre zinnetje ‘De keuken is besteld’ is een van de cru­ciale elementen in het onderzoek ‘Schone Handen’. Dat vernam De Standaard. De speurders gaan ervan uit dat Veljkovic op 6 maart in codetaal sprak tegen Steemans en eigenlijk bedoelde dat hij de omkoping van Waasland-Beveren definitief in orde had gebracht.

Een dag voor de ontmoeting in de keukenzaak hadden Veljkovic en Huyck mekaar ook al gezien in de garage van Huyck in Sint-Niklaas

Er lijkt ook geen andere goede reden te verzinnen waarom de Servische makelaar het nodig vond om de financieel directeur van KV Mechelen te laten weten ‘dat hij een keuken heeft besteld’. Pikant detail: Veljkovic – de vriend van iedereen binnen de voetbalwereld – zou wel degelijk ooit een keuken hebben besteld bij de echtgenote van Huyck. Hij zou ook zijn nieuw huis door haar hebben laten inrichten. Maar dat zou al maanden voor die bewuste 6de maart zijn gebeurd.

Dejan Veljkovic pn

Of Veljkovic echt de waarheid sprak toen hij aan Steemans zou hebben laten uitschijnen dat de zaak geregeld was, zal nog moeten blijken. Dirk Huyck verklaarde namelijk aan de speurders dat hij Veljkovic finaal wandelen heeft gestuurd toen die hem een financieel voorstel deed. En dat de ontmoeting op 6 maart daarom ook zo kort duurde. Een andere hypothese is dat Huyck Veljkovic wel degelijk heeft doen geloven dat Waasland-Beveren KV Mechelen zou helpen, maar dat hij uiteindelijk niets heeft gedaan.

De korte ontmoeting in de keukenzaak was de laatste van de twee ontmoetingen tussen Huyck en Veljkovic in de week voor de cruciale wedstrijd KV Mechelen-Waasland-Beveren. Zoals bekend moesten de Mechelaars die wedstrijd op 11 maart winnen om niet te degraderen. Malinwa won uiteindelijk met 2–0, maar concurrent Eupen versloeg Moeskroen met 4–0 en bleef in eerste klasse op basis van het doelpuntenverschil.

Minder tv-geld

Veljkovic zou wel degelijk ooit een keuken hebben besteld bij de echtgenote van Huyck. Maar dat zou al maanden voor die bewuste dag zijn gebeurd

Een dag voor de ontmoeting in de keukenzaak hadden Dejan Veljkovic en Dirk Huyck mekaar ook al gezien in de garage van Huyck in Sint-Niklaas. Het gerecht vermoedt dat toen ook al onderhandeld werd over het bedrag dat Waasland-Beveren wilde om de match te verliezen.

Het is nog onduidelijk wat Veljkovic beloofd heeft aan Huyck en Waasland-Beveren als ze het spel meespeelden. Verschillende protagonisten in het dossier verklaren dat het zou gaan om ‘200.000 euro en de garantie dat Waasland-Beveren volgend jaar indien nodig punten zou krijgen van Mechelen’. Bij verlies tegen KV Mechelen zou Waasland-Beveren zakken in het klassement en minder geld van de tv-rechten krijgen. Er moest dus wel boter bij de vis.

John Maes, de advocaat van Dirk Huyck, wil geen commentaar geven over de zaak. Hij blijft er wel bij dat Huyck de matchfixing ontkent en Veljkovic wandelen heeft gestuurd. Kris Luyckx, de advocaat van Veljkovic, wil evenmin commentaar kwijt. ‘Mijn ­cliënt is zelfs nog niet grondig ondervraagd. Tot dan zeg ik niets.’ Pieter Helsen, de advocaat van Thierry Steemans, zegt dan weer ‘dat er allicht helemaal geen sprake is van codetaal, omdat uit het onderzoek blijkt dat er wel degelijk een keuken is besteld’.

In het onderzoek naar matchfixing in ‘Operatie Schone Handen’ zijn vijf mensen in verdenking gesteld. Behalve om Dejan Veljkovic, Dirk Huyck en Thierry Steemans gaat het om Olivier Swolfs, de financieel verantwoordelijke van Waasland-Beveren, en Olivier Somers, hoofdaandeelhouder van KV Mechelen.

Gerecht speurt naar zwart geld bij (ex-)spelers

De Servische makelaar Dejan Veljkovic zette allerlei constructies op om geld via verschillende buitenlandse rekeningen wit te wassen. Daarom pluist het gerecht nu de bankrekeningen uit van minstens zes (voormalige) spelers. Het gaat om Pedrag Filipovic (ex-Lokeren en ex-Aalst), Milos Kosa­novic (ex-KV Mechelen en ex-Standard), Tomislav Mikulic (gewezen speler van Racing Genk, Standard, Germinal Beerschot en Oud-Heverlee Leuven), Ivan Obradovic (speler van Anderlecht en ex-KV Mechelen), Bojan Jorgacevic (oud-doelman van Club Brugge en AA Gent) en Zvonko Milojevic (ooit keeper bij Lokeren en Anderlecht). Ook Aleksandar Jankovic (ex-coach van Lokeren, KV Mechelen en Standard) komt in het vizier. (phu)

Maes officieel verdacht, Raskin weigert stap opzij te zetten

Na een nacht in de cel mocht Peter Maes, trainer van eersteklasser Lokeren, gistermiddag opnieuw huiswaarts. Hij is officieel in verdenking gesteld van lidmaatschap van een criminele organisatie en witwaspraktijken. ‘Hij is anderhalf uur grondig verhoord over bepaalde fiscale constructies en mocht naar huis onder voorwaarden’, zegt zijn advocaat Dirk Vanden Boer. ‘Hij mag trainer blijven en moet zich aanmelden wanneer de politie dat vraagt.’

Gisteren raakte ook bekend dat Joris Raskin, de onderzoeksrechter in ‘Operatie Schone Handen’, weigert een stap opzij te zetten. Hans Rieder, de advocaat van scheidsrechter Bart Vertenten, had een verzoek tot wraking tegen hem ingediend wegens belangenvermenging (DS 23 oktober). Het wrakingsdossier wordt nu overgemaakt aan het Antwerpse hof van beroep, dat alle partijen in het onderzoek zal ­horen en een beslissing zal nemen. (phu)

Meer voor abonnees

Binnenland
 1. Persbericht over vervuilde Oosterweelgrond lag klaar, maar werd nooit verstuurd
 2. WannaWork veroordeeld tot betalen half miljoen euro: nog een faillissement voor vennootschap van El Kaouakibi?
 3. Burgemeesters verbieden Tomorrowland
 4. Coronablog | Vlaanderen en Wallonië kleuren oranje op covid-kaart
 5. Wie test nodig heeft om te reizen kan vanaf 12 juli mogelijk ook in de apotheek terecht
 6. De Croo wil Hongarije financieel straffen na anti-homowet
 7. Brussel schrijft zich massaal in voor CurieuzenAir Bxl
 8. Video Alle Belgische coronabesmettingen sinds begin crisis tot nu in kaart
 9. Belgische overheden veroordeeld voor nalatig klimaatbeleid: ‘Maar we zijn er nog niet’
 10. Derde overlijden vastgesteld in België na inenting AstraZeneca
 11. Geen beroep tegen hoofddoekenvonnis MIVB
 12. Oppositie roept Antwerpse gemeenteraad in spoed bijeen over PFOS: ‘De Wever moet duidelijkheid geven’
 13. Burgemeester Zwijndrecht niet op de hoogte gebracht van PFOS-vervuiling: ‘Betreurenswaardig’
 14. Massa volk op illegale zwemspot in Gent ondanks zwemgevaar
 15. Geen gratie voor wegpiraten: tolerantiemarges van flitspalen worden afgeschaft
 16. Minder dan 600 covid-patiënten in de ziekenhuizen, helft Belgische bevolking kreeg eerste prik

De podcasts van De Standaard