camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

 Jip van den Toorn

‘Alles is in orde. De keuken is besteld’

Vijf dagen voor de wedstrijd tegen Waasland-Beveren bezocht Dejan Veljkovic de keukenzaak van de vrouw van Beveren-voorzitter Dirk Huyck. ‘Alles is in orde, de keuken is besteld’, meldde hij een uur later aan KV Mechelen. Codetaal omdat de match gefikst was?

Gerecht speurt naar zwart geld bij (ex-)spelers Lees verder onderaan Maes officieel verdacht, Raskin weigert stap opzij te zetten Lees verder onderaan

Van onze redacteurs

Brussel ‘Alles is in orde. De keuken is besteld.’ Die mysterieuze woorden sprak makelaar Dejan Veljkovic vanuit zijn wagen op dinsdagnamiddag 6 maart aan de telefoon met Thierry Steemans, de financiële directeur van KV Mechelen. De speurders hoorden het via de telefoontap, waarmee ze het toestel van Veljkovic al meer dan een maand afluisterden.

Een uur voor het telefoontje naar Steemans had Veljkovic een ontmoeting gehad met Dirk Huyck, de voorzitter van Waasland-Beveren. Die ontmoeting, die nauwelijks een kwartier had geduurd, vond plaats in een keuken- en interieurzaak in Beveren. De zaak is de eigendom van de vrouw van Huyck, een binnenhuisarchitecte. Huyck vergadert daar wel meer als de zaken discreet moeten blijven. De speurders observeerden de ontmoeting tussen de twee en namen foto’s van de aankomst en het vertrek van Veljkovic en Huyck.

Wandelen gestuurd?

Het bizarre zinnetje ‘De keuken is besteld’ is een van de cru­ciale elementen in het onderzoek ‘Schone Handen’. Dat vernam De Standaard. De speurders gaan ervan uit dat Veljkovic op 6 maart in codetaal sprak tegen Steemans en eigenlijk bedoelde dat hij de omkoping van Waasland-Beveren definitief in orde had gebracht.

Een dag voor de ontmoeting in de keukenzaak hadden Veljkovic en Huyck mekaar ook al gezien in de garage van Huyck in Sint-Niklaas

Er lijkt ook geen andere goede reden te verzinnen waarom de Servische makelaar het nodig vond om de financieel directeur van KV Mechelen te laten weten ‘dat hij een keuken heeft besteld’. Pikant detail: Veljkovic – de vriend van iedereen binnen de voetbalwereld – zou wel degelijk ooit een keuken hebben besteld bij de echtgenote van Huyck. Hij zou ook zijn nieuw huis door haar hebben laten inrichten. Maar dat zou al maanden voor die bewuste 6de maart zijn gebeurd.

Dejan Veljkovic pn

Of Veljkovic echt de waarheid sprak toen hij aan Steemans zou hebben laten uitschijnen dat de zaak geregeld was, zal nog moeten blijken. Dirk Huyck verklaarde namelijk aan de speurders dat hij Veljkovic finaal wandelen heeft gestuurd toen die hem een financieel voorstel deed. En dat de ontmoeting op 6 maart daarom ook zo kort duurde. Een andere hypothese is dat Huyck Veljkovic wel degelijk heeft doen geloven dat Waasland-Beveren KV Mechelen zou helpen, maar dat hij uiteindelijk niets heeft gedaan.

De korte ontmoeting in de keukenzaak was de laatste van de twee ontmoetingen tussen Huyck en Veljkovic in de week voor de cruciale wedstrijd KV Mechelen-Waasland-Beveren. Zoals bekend moesten de Mechelaars die wedstrijd op 11 maart winnen om niet te degraderen. Malinwa won uiteindelijk met 2–0, maar concurrent Eupen versloeg Moeskroen met 4–0 en bleef in eerste klasse op basis van het doelpuntenverschil.

Minder tv-geld

Veljkovic zou wel degelijk ooit een keuken hebben besteld bij de echtgenote van Huyck. Maar dat zou al maanden voor die bewuste dag zijn gebeurd

Een dag voor de ontmoeting in de keukenzaak hadden Dejan Veljkovic en Dirk Huyck mekaar ook al gezien in de garage van Huyck in Sint-Niklaas. Het gerecht vermoedt dat toen ook al onderhandeld werd over het bedrag dat Waasland-Beveren wilde om de match te verliezen.

Het is nog onduidelijk wat Veljkovic beloofd heeft aan Huyck en Waasland-Beveren als ze het spel meespeelden. Verschillende protagonisten in het dossier verklaren dat het zou gaan om ‘200.000 euro en de garantie dat Waasland-Beveren volgend jaar indien nodig punten zou krijgen van Mechelen’. Bij verlies tegen KV Mechelen zou Waasland-Beveren zakken in het klassement en minder geld van de tv-rechten krijgen. Er moest dus wel boter bij de vis.

John Maes, de advocaat van Dirk Huyck, wil geen commentaar geven over de zaak. Hij blijft er wel bij dat Huyck de matchfixing ontkent en Veljkovic wandelen heeft gestuurd. Kris Luyckx, de advocaat van Veljkovic, wil evenmin commentaar kwijt. ‘Mijn ­cliënt is zelfs nog niet grondig ondervraagd. Tot dan zeg ik niets.’ Pieter Helsen, de advocaat van Thierry Steemans, zegt dan weer ‘dat er allicht helemaal geen sprake is van codetaal, omdat uit het onderzoek blijkt dat er wel degelijk een keuken is besteld’.

In het onderzoek naar matchfixing in ‘Operatie Schone Handen’ zijn vijf mensen in verdenking gesteld. Behalve om Dejan Veljkovic, Dirk Huyck en Thierry Steemans gaat het om Olivier Swolfs, de financieel verantwoordelijke van Waasland-Beveren, en Olivier Somers, hoofdaandeelhouder van KV Mechelen.

Gerecht speurt naar zwart geld bij (ex-)spelers

De Servische makelaar Dejan Veljkovic zette allerlei constructies op om geld via verschillende buitenlandse rekeningen wit te wassen. Daarom pluist het gerecht nu de bankrekeningen uit van minstens zes (voormalige) spelers. Het gaat om Pedrag Filipovic (ex-Lokeren en ex-Aalst), Milos Kosa­novic (ex-KV Mechelen en ex-Standard), Tomislav Mikulic (gewezen speler van Racing Genk, Standard, Germinal Beerschot en Oud-Heverlee Leuven), Ivan Obradovic (speler van Anderlecht en ex-KV Mechelen), Bojan Jorgacevic (oud-doelman van Club Brugge en AA Gent) en Zvonko Milojevic (ooit keeper bij Lokeren en Anderlecht). Ook Aleksandar Jankovic (ex-coach van Lokeren, KV Mechelen en Standard) komt in het vizier. (phu)

Maes officieel verdacht, Raskin weigert stap opzij te zetten

Na een nacht in de cel mocht Peter Maes, trainer van eersteklasser Lokeren, gistermiddag opnieuw huiswaarts. Hij is officieel in verdenking gesteld van lidmaatschap van een criminele organisatie en witwaspraktijken. ‘Hij is anderhalf uur grondig verhoord over bepaalde fiscale constructies en mocht naar huis onder voorwaarden’, zegt zijn advocaat Dirk Vanden Boer. ‘Hij mag trainer blijven en moet zich aanmelden wanneer de politie dat vraagt.’

Gisteren raakte ook bekend dat Joris Raskin, de onderzoeksrechter in ‘Operatie Schone Handen’, weigert een stap opzij te zetten. Hans Rieder, de advocaat van scheidsrechter Bart Vertenten, had een verzoek tot wraking tegen hem ingediend wegens belangenvermenging (DS 23 oktober). Het wrakingsdossier wordt nu overgemaakt aan het Antwerpse hof van beroep, dat alle partijen in het onderzoek zal ­horen en een beslissing zal nemen. (phu)

Meer voor abonnees

Binnenland
 1. Luik dreigt het nieuwe Bergamo te worden
 2. ‘Kleine vertraging in toename van besmettingen moet ons aanmoedigen vol te houden’
 3. Video Coronablog | VUB-rector Caroline Pauwels opgenomen in ziekenhuis
 4. 70 procent van appgebruikers deelt testresultaat met andere gebruikers
 5. Video Gemeenteraad Gent debatteert over racistische uitspraak agent ‘pak de makakken’
 6. Bouchez wil rem op amateursporten en maskers overal
 7. Chinese VUB-onderzoeker krijgt gelijk van rechter: België mag hem niet uitwijzen op verdenking van spionage
 8. Nummer 1722 geactiveerd wegens risico op storm en wateroverlast
 9. Ziekenhuisnetwerk in Namen en Luxemburg gaat over naar fase 2A
 10. Bijna 3.000 covid-patiënten in het ziekenhuis
 11. Foto Cartoon van de dag - oktober 2020
 12. Experts eisen Belgische coronawet, want ‘maatregelen zijn nu onwettig’
 13. Tom Van Grieken verwelkomt eerste zoontje
 14. Video Politie onderzoekt of agent ‘pak de makakken’ riep tijdens interventie
 15. Fris uw kennis op: de cruciale vragen over het coronavirus
 16. Video Reuzenglijbaan van 22,5 meter te koop
 17. Kater Lee nog niet terug in België
 18. Fikse korting op hotelkamer als u komt eten: ‘België is toch het land van de achterpoortjes?’
 19. Video Politie treft wapenarsenaal aan in garagebox in Ravels: meer dan twintig kalasjnikovs in beslag genomen
 20. Gezocht: halfbroers en -zussen
Sport
 1. Ex-Beerschot-middenvelder Alexander Maes vindt onderdak in Roemenië
 2. Nederlands kampioenschap veldrijden in Zaltbommel gaat in één dag en zonder publiek door
 3. Financiële opsteker voor Club Brugge: zege op Zenit levert 2,7 miljoen euro op
 4. Rode Duivels behouden eerste plaats op nieuwe FIFA-ranking en staan nu al meer dan twee jaar op één
 5. Nu ook Standard getroffen door corona: vier nieuwe besmettingen, waarvan twee spelers die tegen Club Brugge in de basis stonden
 6. Arsenal gooit Mesut Özil van spelerslijst Premier League
 7. Zizou Bergs stunt in eerste ATP-wedstrijd en stoot door op European Open in Antwerpen
 8. Alex De Minaur schakelt voormalig toernooiwinnaar Richard Gasquet uit op European Open
 9. Doelman Petr Cech als noodoplossing weer op spelerslijst bij Chelsea
 10. Club Brugge begint Champions League met stunt tegen Zenit
 11. “Topclubs uit vijf grootste Europese competities onderhandelen over European Premier League”
 12. Jolien D’hoore sprint het snelste in Driedaagse Brugge De Panne, maar wordt gedeclasseerd: “Een te strenge beslissing”
 13. UITSLAG ETAPPE 1 VUELTA. Ritwinnaar Roglic meteen in leiderstrui
 14. UITSLAG ETAPPE 16 GIRO. Jan Tratnik snelste in spannende tweestrijd
 15. Aanvoerders uit eerste nationale luiden alarmbel over coronamaatregelen: “Het is schrijnend, er moet iets veranderen”
 16. Zinedine Zidane: “Ik hoop dat we Eden Hazard heel binnenkort opnieuw aan het werk kunnen zien”
 17. Eerste Europa League-duel van AZ in gevaar na nieuwe coronagevallen binnen spelersgroep

De podcasts van De Standaard