Onderzoeksrechter 'Schone Handen' weigert stap opzij te zetten
Het was Hans Rieder, advocaat van scheidsrechter Bart Vertenten, die het wrakingsverzoek tegen onderzoeksrechter Raskin indiende. Foto: blg
Onderzoeksrechter Joris Raskin zal zich niet onthouden in het dossier 'Schone Handen' naar witwassen en matchfixing in de Belgische Jupiler Pro League. Dat heeft het parket in Hasselt laten weten. Hans Rieder, advocaat van scheidsrechter Bart Vertenten, had een verzoek tot wraking tegen Raskin ingediend.

'Onderzoeksrechter Joris Raskin laat weten dat hij weigert zich te onthouden', aldus het parket. 'Het wrakingsdossier zal overgemaakt worden aan het Hof van Beroep te Antwerpen, dat een beslissing zal nemen.'

Het Antwerpse hof van beroep zal nu alle partijen in het onderzoek horen en een beslissing nemen. Tegen die beslissing is ook nog cassatieberoep mogelijk. Pas daarna weet Raskin of hij voort mag werken aan ‘Operatie Schone Handen’. Alles samen kan die procedure gemakkelijk twee maanden in beslag nemen. In theorie mag Raskin tijdens die periode gewoon voortwerken.

Belangenvermenging

Volgens Hans Rieder, de advocaat van scheidsrechter Bart Vertenten, kan er geen sprake van zijn dat Raskin voortwerkt. Hij stelde in zijn verzoek tot wraking dat de onderzoeksrechter zijn werk al van in het prille begin niet objectief kan doen en dat er duidelijk sprake is van belangen­vermenging.

Raskin startte in januari van dit jaar zijn onderzoek. Maar tot 17 maart zetelde hij ook in de licentiecommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB). Volgens Rieder brengt de combinatie van die twee functies de objectiviteit van de onderzoeksrechter in het gedrang. 

Rieder ziet nog andere redenen waarom Raskin nooit het onderzoek had mogen voeren. Als lid van de licentiecommissie en werknemer van de voetbalbond had Raskin volgens het verzoek tot wraking de plicht om de KBVB te melden dat er geruchten over omkoping waren, zodra hij die vernam. Maar als onderzoeksrechter is Raskin natuurlijk verplicht om het geheim van het gerechtelijk onderzoek te bewaren. Zo heeft Raskin zich in een onmogelijke situatie gebracht, vindt Rieder.

Worden onderzoeksdaden nietig verklaard?

De strijd om de wraking is niet alleen belangrijk voor Raskin zelf. Even belangrijk zijn de mogelijke gevolgen voor het onderzoek. Als het hof van beroep Raskin verplicht weg te gaan van het onderzoek, dan bestaat de kans dat er ook discussie ontstaat over de onderzoeksdaden die hij heeft gesteld. Dat kan erg zware gevolgen hebben.

De onderzoeksrechter gaf namelijk in januari en februari de opdracht tot alle relevante onderzoeksdaden: het aftappen van de telefoons van Veljkovic en Bayat, later ook van alle bestuurslui van KV Mechelen en Waasland-Beveren, en van de scheidsrechters Bart Vertenten en Sebastien Delferiëre. Als die onderzoeksdaden nietig zouden worden verklaard omdat de onderzoeksrechter die ze gesteld heeft niet objectief is, dan lijkt het onderzoek meteen voorgoed dood en begraven.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in