Calvin Klein beticht van plagiaat
F/W 2018 van Calvin Klein Foto: AFP

Het Amerikaanse modelabel Halston claimt dat Calvin Klein, waar onze landgenoot Raf Simons creatief directeur is, het auteursrecht heeft geschonden door drie ontwerpen voor jurken te kopiëren.

Twee grote Amerikaanse labels moeten het tegen elkaar opnemen voor een Californische rechter. Halston, dat werd opgericht door Roy Halston Frowick en zijn hoogdagen beleefde tijdens het Studio 54-tijdperk eind jaren zeventig, heeft een klacht ingediend tegen Calvin Klein.

Alles draait rond drie jurken waarvan Halston zegt dat Calvin Klein ze klakkeloos heeft gekopieerd. Het gaat om een zwart exemplaar op kniehoogte en twee galajurken die tot op de grond komen.

Calvin Klein beticht van plagiaat
Foto: The Fashion Law

‘Het is duidelijk dat de elementen, materialen, beweging, compositie, kleuren, laagjes, algemeen voorkomen en de structuur van de jurken van Calvin Klein substantieel en verwarrend gelijkaardig en zelfs identiek zijn’, klinkt het in de aanklacht.

Wat Halston vooral tegen de borst stuit, is dat Calvin Klein claimt dat het om originele ontwerpen gaat. ‘Calvin Klein heeft valse en misleidende statements gemaakt in zijn reclame voor vrouwenkleding’, klinkt het nog.

Volgens Halston is het dan ook duidelijk dat het auteursrecht van het modehuis werd geschonden. Het vraagt 150.000 dollar of zo’n 130.000 euro per inbreuk, maal drie dus. Calvin Klein heeft nog niet gereageerd op de aanklacht.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in