Europese Commissie verwerpt Italiaanse begroting
Guiseppe Conte. Foto: epa-efe

De Europese Commissie gaat niet akkoord met de voorgestelde Italiaanse begroting voor 2019. Rome krijgt nu drie weken om een nieuw budget in te dienen. Het is de eerste keer dat Europa een begrotingsontwerp terugstuurt.

De Italiaanse regering van de uiterst rechtse Lega en de anti-establishmentpartij Vijfsterrenbeweging heeft beslist om het begrotingstekort te laten oplopen tot 2,4 procent van het bbp. ‘De vorige regering beloofde een tekort van 0,8 procent in 2019, maar deze regering wil het laten stijgen tot 2,4 procent. Italië houdt zijn woord niet’, zei Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker tegen Le Monde. Italië dult echter geen Europese kritiek. Premier Giuseppe Conte liet eerder al weten dat er geen sprake zal zijn van een Italexit of een vertrek uit eurozone, maar er is geen 'plan B' voor het budget. In de tweede versie van de begroting voor volgend jaar zal er niets substantieels wijzigen.

De stijging van de uitgaven is volgens Italië een noodzakelijke maatregel om de slechte economische situatie in het land te keren. Zonder de maatregelen verzeilt het land volgens Conte in een nieuwe recessie.

Wat in Rome gebeurt, is niet onbelangrijk voor de rest van Europa omdat nergens anders de staatsschuld groter is. Die bedraagt nu 130 procent van het bbp en is in absolute cijfers zo’n 2.300 miljard euro. Italië is daarmee Europees koploper.

Wat nu?

Europa laat pas eind november weten of de Italiaanse plannen compatibel zijn met de Europese regels inzage begrotingsdiscipline. Rome krijgt nu eerst drie weken om de tekst te herzien.

Zondag liet bevoegd eurocommissaris Pierre Moscovici op de Franse radio verstaan dat de Commissie niet aanstuurt op een ‘crisis’ met Italië. Anderzijds moet de Commissie respect afdwingen voor de begrotingsregels in de eurozone. ‘Om die reden moeten we navigeren tussen twee geboden: een crisis met Rome vermijden, en binnen het kader van de gemeenschappelijke regels blijven’, zei Moscovici.

Net geen rommelstatus

De kredietbeoordelaar Moody’s verlaagde vrijdagavond de kredietwaardigheid van Italië met één trapje, tot net geen rommelstatus. De verlaging van de Italiaanse kredietwaardigheid betekent dat Italië iets meer moet betalen voor de financiering van zijn overheidsschuld. 

De marktrente was er al aan het stijgen, als gevolg van onrust over het grote geplande overheidstekort, maar die verhoging wordt nu structureel. De discussie over de Italiaanse begroting veroorzaakt zenuwachtigheid op de markten en stuwt vooral in Italië de rente hoger.