Schakelen we vannacht een laatste keer over op wintertijd?
Themabeeld Foto: Getty Images/iStockphoto
Vannacht moeten we om 3.00 uur de klok een uur terugdraaien en belanden we in wintertijd. Wordt het de laatste keer dat we een uur langer kunnen slapen?

Uit een online bevraging van de Europese Commissie, die ook zowat 50.000 Belgen invulden, bleek dat de meerderheid de switch tussen winter- en zomeruur wil afschaffen.

De Europese Commissie hoopt dat er op zondag 31 maart 2019 voor het laatst naar het zomeruur wordt overgeschakeld. Tegen april zou elke lidstaat dan aan de Commissie moeten meedelen of hij voor permanente zomer- of wintertijd kiest. Wie voor de zomertijd kiest, laat de klok vanaf dan onberoerd, wie voor wintertijd gaat, zou eind oktober 2019 nog een allerlaatste keer de wijzers een uur terugdraaien.

Maar nu vraagt de voorzitter van de Raad van de Europese Unie, Oostenrijk, uitstel. Het land wil meer tijd om bijkomend onderzoek te kunnen doen naar de kwestie. Premier Michel zegt dat België nog niet beslist heeft of het akkoord gaat met een eventueel uitstel, maar de Vlaamse regering sluit zich alvast wel aan bij de vraag van Oostenrijk. Het lijkt de Vlaamse regering weinig realistisch om nog voor de Europese verkiezingen in mei 2019 overeenstemming te bereiken.

 

België heeft zich alvast geëngageerd om dezelfde keuze te maken als Nederland en Luxemburg, zodat er minstens binnen de Benelux geen tijdsverschillen zouden ontstaan.

Meer daglicht, of meer slaap?

 

In essentie gaat het om de keuze voor meer daglicht (met de zomertijd) of meer slaap (met de wintertijd). De chronobiologen - wetenschappers die ons bioritme bestuderen - vinden de wintertijd de beste optie, omdat de biologische klok daar beter op af te stellen is en er zo minder kans is op een slaaptekort en aanverwante ziektes.

De zomer- en de wintertijd worden in België toegepast sinds 1977. Het voornaamste doel ervan was energiebesparing: men kan langer van het daglicht genieten. Tegenstanders wijzen op de verstoring van het bioritme.