Fouad Belkacem verliest Belgische nationaliteit: 'We gaan uitwijzing aanvechten'
Fouad Belkacem Foto: blg

Het hof van beroep in Antwerpen heeft dinsdag beslist om de Belgische nationaliteit af te nemen van Fouad Belkacem, het voormalige kopstuk van Sharia4Belgium. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) wil er nu alles aan doen om Belkacem uit te wijzen.

Volgens het Antwerpse parket-generaal schoot de vroegere leider van de terroristische groepering Sharia4Belgium, die in januari 2015 werd veroordeeld tot 12 jaar cel en 30.000 euro boete, ernstig tekort in zijn verplichtingen als Belgische burger en vormt hij een permanente bedreiging voor de openbare veiligheid. ‘Meneer Belkacem is alleen geïnteresseerd in onze rechten als hij die naar zijn hand kan zetten, namelijk om radicale ideeën te verspreiden’, had het openbaar ministerie tijdens de pleidooien gesteld.

Liliane Verjauw, advocate van Belkacem, erkende die tekortkomingen maar vond niet dat hij nog langer een gevaar vormde. ‘Hij heeft veel spijt en had nooit gedacht dat het hele Sharia4Belgium-verhaal hierop zou uitdraaien’, klonk het. ‘Het enige dat hij nu nog wil, is bij zijn gezin zijn, werken en een gewoon leven leiden’, stelde de advocate.

Het hof van beroep besliste nu toch om Belkacem de Belgische nationaliteit af te nemen. Hij heeft nu enkel nog de Marokkaanse nationaliteit, en volgens meester Verjauw is het de bedoeling om Belkacem naar Marokko terug te sturen. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken wees er eerder op dat er sinds 2016 daarover een akkoord bestaat met dat land. 

 'Voor zijn familie zou dat een ramp zijn en voor hem nog een grotere', aldus meester Verjauw. 'In dergelijke landen zijn de democratische waarden soms ver zoek. Ik ga een uitwijzing dan ook aanvechten met alles wat in mijn macht ligt.'

Francken: 'Alles aan doen om hem uit te zetten

'Ik zal er alles aan doen om hem weg te krijgen terug naar Marokko, naar zijn thuisland, in overleg met de Marokkaanse overheid uiteraard', erkende Francken zelf in een reactie tegenover VTM. 

Eerder verwees Francken op Twitter naar een wetsvoorstel van partijgenoot Koen Metsu: 'Uitstekend dat een terroristenleider zijn nationaliteit verliest, maar dat zou gewoon automatisch moeten gebeuren bij een veroordeling voor terrorisme.'