Peeters onderzoekt sociaal verlof voor grootouders die ziek kleinkind verzorgen
Foto: DBA

Minister van werk Kris Peeters (CD&V) onderzoekt het voorstel van de Gezinsbond dat grootouders moet toelaten sociaal verlof op te nemen om voor een ziek kleinkind te zorgen.

De Gezinsbond pleitte er zondag voor dat grootouders tot tien dagen sociaal verlof mogen gebruiken voor de opvang van de kleinkinderen. ‘Een oplossing voor werkende grootouders die toch hun kinderen willen bijstaan in dringende situaties’, zo klonk het.

‘De Gezinsbond haalt een terecht punt aan. Momenteel kunnen ouders sociaal verlof opnemen om te zorgen voor een ziek kind, maar grootouders hebben die mogelijkheid niet’, reageert minister Peeters. ‘Ik ga bekijken of we de wet kunnen aanpassen.’

Elke werknemer beschikt per jaar over een maximum van tien dagen sociaal verlof ‘voor dwingende redenen’. De dwingende redenen kunnen bijvoorbeeld zijn wanneer een partner, kind of ouder ziek is, of wanneer er ernstige schade is aan de woning door brand of storm. Minister Peeters zal bekijken of de dwingende redenen uitgebreid kunnen worden, zodat ook grootouders sociaal verlof kunnen opnemen om te zorgen voor een ziek kleinkind.

De werkgever moet steeds op de hoogte worden gebracht van het sociaal verlof en kan eventueel een bewijs van de dringende reden vragen.