Pools hooggerechtshof roept tot pensioen gedwongen rechters op het werk te hervatten
Malgorzata Gersdorf, voorzitster van het Pools hooggerechtshof Foto: BELGAIMAGE

De voorzitster van het Pools hooggerechtshof heeft maandag de 23 rechters die gedwongen met pensioen werden gestuurd, aangespoord het werk te hervatten. Het Europees Hof van Justitie (HvJ-EU) had vorige week de Poolse regering bevolen de hervorming ongedaan te maken.

Alle rechters die door een omstreden wetshervorming van de conservatieve regering werden gedwongen vervroegd met pensioen te gaan, zijn opgeroepen terug te keren naar hun functie, zei voorzitster Malgorzata Gersdorf. Enkelen hebben die stap al gezet, anderen volgen geleidelijk.

Het besluit van het HvJ-EU, dat door de Europese Commissie werd ingeschakeld, is een zoveelste pagina in de saga rond de hervormingen van het Poolse gerechtelijk systeem door de conservatieve, nationalistische regering van de Partij voor Recht en Recht (PiS). De Europese Commissie is van mening dat de veranderingen die door de PiS zijn geïntroduceerd de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht in Polen ondermijnen.

PiS-voorzitter Jaroslaw Kaczynski, die als de werkelijke leider van Polen geldt sinds de partij aan de macht kwam, garandeerde dat zijn partij de Europese Justitie zal respecteren. Wel zei hij vrijdag nog dat het om ‘een voorlopige beslissing gaat, die werd genomen door een vicevoorzitster van de HvJ-EU, waartegen we beroep zullen aantekenen’.

Erfenis van communisme

Warschau verdedigt zijn hervorming van Justitie, die ze nodig acht in de strijd tegen de corruptie en de erfenis van netwerken uit het communistische tijdperk. De Europese Commissie had het HvJ-EU dringend verzocht om de toepassing van de controversiële wetgeving op te schorten.

De verlaging van de pensioenleeftijd voor rechters van het Poolse hooggerechtshof van 70 tot 65 jaar ‘is onverenigbaar met het EU-recht’, aldus de Commissie.