Hilde Van Mieghem haalt (deels) slag thuis tegen P-Magazine
Foto: Photo News

In de nasleep van de zaak-Bart De Pauw publiceerde de website van P-Magazine een bericht over Hilde Van Mieghem waarin ze hypocrisie werd verweten. Volgens de Raad voor de Journalistiek maakte de journalist een fout.

Hilde Van Mieghem was bijzonder kwaad door het artikel dat P-Magazine had gepubliceerd. Daarin werd ze hypocriet genoemd omdat ze het voortouw neemt in de ‘metoo’-discussie terwijl ze vroeger in het naaktblad Playboy heeft geposeerd. Het ging om een mening van een lezer dat de mannenwebsite online had geplaatst, met commentaar van een journalist. Bovendien werden er links naar naaktbeelden van de actrice toegevoegd. Na negatieve reacties verwijderde P-magazine het artikel van zijn website.

De Raad voor de Journalistiek oordeelt dat de journalist in kwestie een inbreuk pleegde op de journalistieke deontologie. Voor de publicatie moest Van Mieghem de kans gekregen hebben om te reageren op de aantijgingen. Ook de context en herkomst van de naaktbeelden werden niet correct weergegeven, klinkt het.

Hilde Van Mieghem en het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen, die samen naar de Raad voor de Journalistiek stapten, vinden de uitspraak een duidelijk signaal. Maar ze betreuren dat de Raad zich niet uitspreekt over de mate waarop het seksistisch karakter van het artikel ingaat tegen de journalistieke deontologie.

‘Het Instituut moet vaststellen dat er geen enkele instantie is die zich uitspreekt over het al dan niet toegelaten karakter van gepubliceerde seksistische haatspraak of beledigingen’, klinkt het. ‘Slachtoffers kunnen immers ook niet terecht bij de strafrechter wanneer het gaat om een seksistisch drukpersmisdrijf. Daarvoor is geen correctionele vervolging mogelijk, in tegenstelling tot voor racistische drukpersmisdrijven.’