De Croo dringt opnieuw aan op wapenembargo naar Saudi-Arabië
Foto: BELGA

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) dringt er in Wallonië opnieuw op aan om geen wapens meer te leveren aan Saudi-Arabië. ‘De Waalse regering moet sneller in actie komen.’

De wapenleveringen van FN Herstal aan Saudi-Arabië liggen opnieuw gevoelig, nu het land erkende dat het journalist Jamal Khashoggi heeft gedood. Waals minister-president Willy Borsus (MR) gaf gisteren nog aan dat Wallonië een opschorting van de wapenleveringen naar Saoedi-Arabië niet uitsluit, maar laat intussen weten dat er op Europees niveau overlegd wordt over de eventuele opschorting. ‘Wij geven de voorkeur aan overleg. We moeten zien hoe de andere landen zich positioneren. Er zijn contacten aan de gang’, zei Borsus aan Belga.

Voor minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) is dat niet voldoende. Hij gaf Borsus zelf de boodschap dat hij sneller werk moet maken van een embargo. ‘Het is goed dat de geesten rijpen maar het is al veel te laat’, zegt De Croo. ‘Ik maak dit punt al twee jaar. Paul Magnette (de PS-voorganger van Borsus, red.) stond er niet voor open. Borsus wel, maar hij moet sneller gaan. België is humanitair heel actief, maar tegelijk voeden we het conflict. De Waalse regering moet nu eindelijk stoppen met de wapens te leveren waarmee in Jemen zestig mensen sterven per dag.’

Belangrijkste klant

Meer dan aandringen kan De Croo niet doen aangezien de bevoegdheid volledig bij de gewesten ligt. In Wallonië is de wapenuitvoer al jarenlang een heikel thema. In 2017 was Saudi-Arabië de belangrijkste klant van de Waalse wapenindustrie voor een totaalbedrag van 153 miljoen euro. FN Herstal, dat voor 100 procent in handen is van de Waalse regering, stelt zo’n 8.000 mensen tewerk.

‘Ik begrijp het economische argument wel, maar op een bepaald moment hebben menselijke overwegingen absoluut voorrang’, benadrukt De Croo. Duitsland heeft intussen de stap naar een opschorting al gezet.