Bonte: 'Zo snel mogelijk werk maken van beleidsplan voor Vilvoorde'
Foto: BELGA
De Vilvoordse burgemeester Hans Bonte (SP.A) wil 'zo snel mogelijk werk maken van het beleidsplan voor Vilvoorde'. Dat zegt hij in een reactie op de demarche van Open VLD, Groen en N-VA, die de onderhandelingen in Vilvoorde willen pauzeren omdat Bonte zijn kartelpartner Groen geen schepenmandaat wil aanbieden.

Bonte verwijst met zijn reactie naar het Vilvoordse beleidsplan voor de komende legislatuur, dat SP.A, Open VLD en CD&V afgelopen nacht hebben ondertekend. 'Ik hoop dat daar zo snel mogelijk werk van gemaakt wordt', zegt hij.

Dat bestuursakkoord kwam maandagmiddag op losse schroeven te staan. De manier waarop Bonte kartelpartner Groen uit het bestuur heeft geweerd, is namelijk niet naar de zin van coalitiepartner Open VLD. In een gezamenlijk persbericht met Groen en N-VA, spreekt huidig Open VLD-schepen Jo De Ro van een ‘woordbreuk’ van Hans Bonte.

‘De brutaliteit en de woordbreuk van Hans Bonte: het is niet onze manier van politiek bedrijven. Vilvoorde verdient beter’, zeggen Jo De Ro (Open VLD), Barbara De Bakker (Groen) en Jan Anciaux (N-VA).

Wapenstilstand

De drie partijen lassen daarom een onderhandelingspauze in tot 11 november, Wapenstilstand. ‘Dat betekent dat er voorlopig geen meerderheid tot stand kan komen, want CD&V en SP.A hebben slechts 15 op 35 zetels’, klinkt het.

‘De ambitie van Open VLD, Groen en N-VA is niet om de situatie moeilijker te maken, wel om een stabiel en eerlijk bestuur op de been te brengen’, staat er nog in het gezamenlijke persbericht.

Geen schepenmandaat

Maandagochtend raakte bekend dat burgemeester Bonte in Vilvoorde niet alleen een klassieke tripartite op de been had gebracht, maar ook geen schepenmandaat wil geven aan Groen, zijn eigen kartelpartner. Die partij koos er vervolgens voor in de oppositie te gaan.

Bonte verklaarde geen schepenmandaat te voorzien voor Groen omdat geen enkele verkozene van die partij in Vilvoorde 'genoeg bestuurservaring' zou hebben.