‘Saudische huurmoordenaar trok na dood Khashoggi diens kleren aan’
De Turkse zender TRT World toonde gisteren beelden van bewakingscamera’s waarop te zien is hoe Jamal Khashoggi het Saudische consultaat in Istanbul binnenging op 2 oktober. Foto: REUTERS

Een lid van het vijftienkoppige team van vermeende huurmoordenaars dat de Saudische journalist Jamal Khashoggi begin deze maand zou hebben vermoord, is nadien gesignaleerd op beelden van beveiligingscamera’s met diens kleren aan. Volgens CNN, dat de beelden in handen kreeg, vormen die een extra bewijs dat Khashoggi met voorbedachten rade werd vermoord.

De Saudische journalist en dissident Jamal Khashoggi verdween op 2 oktober, nadat hij naar het Saudische consulaat in Istanbul was gegaan om formulieren voor zijn aanstaande huwelijk op te halen. Na ruim twee weken van complete ontkenning, veranderde Saudi-Arabië zaterdagochtend plots van koers. In een mededeling stelde de Saudische openbare aanklager dat ‘de discussies tussen Jamal Khashoggi en diegenen die hij ontmoette in het Saudische consulaat in Istanbul, ontaardden in een vuistgevecht, dat leidde tot zijn dood’.

De Amerikaanse nieuwszender CNN zond maandag echter beelden uit die het naar eigen zeggen in handen kreeg van Turkse regeringsbronnen, betrokken bij het onderzoek naar de dood van Khashoggi. Op de beelden is een man te zien die, anderhalf uur nadat de journalist het consulaatsgebouw was binnengegaan, datzelfde gebouw via de achterdeur verlaat. Hij draagt Khashoggi’s grijze broek, hemd en zwarte jas. Verder lijkt hij een valse baard en een bril te dragen.

CNN zegt dat de man Mustafa al-Madani heet, en niet toevallig ongeveer dezelfde leeftijd, lengte en lichaamsbouw heeft als Khashoggi. De dubbelganger zou namelijk zijn ingezet om mensen te doen geloven dat Khashoggi na zijn afspraak in het Saudische consulaat nog is gezien, en dat hij dus niet in het consulaat om het leven werd gebracht.

Kleren in container gedumpt

Eens al-Madani de kleren van Khashoggi had aangetrokken, trok hij samen met een medeplichtige naar de Blauwe Moskee in Istanbul, een razend drukke toeristische trekpleister. Daar liepen ze een twintigtal minuten door de massa, naar verluidt met de bedoeling om door zoveel mensen als mogelijk te worden gezien. Daarna is te zien dat al-Madani naar een toilet gaat om zich weer om te kleden. Later op de avond wordt het duo nog gefilmd terwijl ze een plastic zak in een container dumpen, volgens CNN een zak met daarin mogelijk de kleren van Khashoggi.

‘Indien het enkel de bedoeling was geweest Khashoggi te ondervragen of ontvoeren, zouden ze nooit een dubbelganger hebben ingezet’, zegt een anonieme, hooggeplaatste Turkse regeringsbron aan CNN. ‘Het was moord met voorbedachten rade, waarna het lichaam is weggebracht uit het consulaat.’

Telefonische excuses

De Saudische koning en kroonprins hebben de familie van de vermoorde journalist Jamal Khashoggi afgelopen weekend nog hun medeleven aangeboden, zo berichtten Saudische staatsmedia zondagavond. De condoleances werden per telefoon overgemaakt. De zoon van de journalist, Salah Khashoggi, zou naar verluidt zijn dank hebben betuigd voor het medeleven van de koninklijke familie.