Transgenders protesteren tegen omstreden voorstel met #WontBeErased
Activisten protesteren in Washington Square Park Foto: AFP

Transgenderbewegingen roepen op om te protesteren tegen het nieuwe voorstel van de Amerikaanse regering om de definitie gender strak af te lijnen. In het voorstel zou het geslacht waarmee je geboren wordt dan niet meer kunnen veranderen.

Zondagavond verzamelden een paar honderd mensen in het Washington Square Park in New York om te protesteren tegen het voorstel. Duizenden anderen posten al foto’s op sociale media met als bijschrift #WontBeErased. Dat bijschrift moet duidelijk maken dat transgenders niet willen ‘gewist’ worden uit de administratie en dat ze willen kiezen of ze als man of als vrouw door het leven gaan.

De Amerikaanse overheid wil gender in de toekomst strakker omlijnen dan nu het geval is. Onder Barack Obama werd gender meer erkend op basis van iemands keuze, eerder dan biologisch bepaald bij de geboorte.

In het nieuwe voorstel wordt ‘de status als man of vrouw gebaseerd op onveranderlijke biologische eigenschappen bij of voor de geboorte’. De strengere definitie komt uit een geplande aanpassing van een wet die genderdiscriminatie moet tegengaan bij onderwijsprogramma’s die overheidssteun krijgen. Volgens de krant The New York Times, die een ontwerpnota kon inkijken, zou met de nieuwe bepaling de erkenning worden weggevaagd van de naar schatting 1,4 miljoen Amerikanen die – al dan niet na een chirurgische ingreep – van geslacht veranderd zijn.