Zambia wil tweeduizend nijlpaarden doden
Stockbeeld. Foto: Shutterstock

Zambia heeft een plan nieuw leven ingeblazen om tweeduizend nijlpaarden te doden in de komende vijf jaar. Dat heeft de Zambiaanse minister van Toerisme Charles Banda bekendgemaakt. Twee jaar geleden kwam het land al met een gelijkaardig voorstel, maar dat werd na protesten van dierenrechtenactivisten van tafel geveegd. Nu doet de regering een nieuwe poging.

Volgens de minister is de nijlpaardenpopulatie in de rivier Luangwa te groot geworden. De dieren verplaatsen naar een andere locatie noemt hij te duur.

‘Het South Luangwa National Park heeft een populatie van meer dan 13.000 nijlpaarden, maar het gebied is slechts geschikt voor 5000 exemplaren’, zei Banda, die benadrukt dat het ecosysteem bedreigd zou worden. ‘Het zou erg duur zijn om de nijlpaarden naar andere wateren te verplaatsen. Op dit moment is de enige optie die we hebben het doden van de nijlpaarden.’

Opnieuw

Het voorstel van de regering kon in juni 2016 op weinig bijval rekenen. De Britse organisatie Born Free boorde destijds het voorstel in de grond. Zij zette een campagne op tegen het doden van de dieren en omschreef het voorstel als ‘een ware trofeeënjacht’.

Ook nu reageert Born Free verbolgen. ‘Het Zambiaans departement van Nationale Parken en Wilde Dieren heeft stiekem zijn beslissing van 2016 teruggedraaid. Nochtans hebben zij geen enkel sterk, wetenschappelijk bewijs geleverd dat kan aantonen dat er een overpopulatie van nijlpaarden in de rivier is’, aldus de dierenrechtenorganisatie.

De organisatie heeft een klacht ingediend bij president Edgar Chagwa Lungu, in de hoop dat hij persoonlijke tussenkomt om de ‘stroperij’ meteen en permanent te stoppen.