Italië houdt voet bij stuk over begrotingstekort
Premier Giuseppe Conte. Foto: AP

De Italiaanse regering houdt voet bij stuk over haar begroting voor volgend jaar. Ze gaat het tekort op de begroting laten oplopen tot 2,4 procent van het bbp. Veel meer dus dan de afgesproken 0,8 procent.

De Italiaanse minister van Financiën Giovanni Tria heeft over het begrotingstekort een brief geschreven aan de Europese Commissie. Daarin herhaalt hij het voornemen om het tekort te laten oplopen tot 2,4 procent van het bbp.

De Italiaanse regering van de uiterst rechtse Lega en de anti-establishmentpartij Vijfsterrenbeweging zet zich met dat grote begrotingstekort lijnrecht tegen over de EU-partners, die met de vorige regering hadden afgesproken om het tekort te beperken tot 0,8 procent.

In de brief erkent Tria dat de regering ‘zich ervan bewust is dat ze een budgettair pad bewandelt dat niet in overeenstemming is’ met de Europese begrotingsregels. De stijging van de uitgaven is volgens de minister een noodzakelijke maatregel om de slechte economische situatie in het land te keren.

Geen Italexit

Op een persconferentie gaf premier Giuseppe Conte meer uitleg bij de beslissing. Hij sprak sussende taal en beklemtoonde dat zijn land de dialoog met de Commissie niet zal opblazen, ook indien de Commissie zou vragen om de plannen bij te sturen.

Zijn regering is ‘geen bende heethoofden’ en er is ‘geen enkele kans’ op een ‘Italexit’ of vertrek uit de eurozone, aldus Conte.

2,4 procent is de absolute bovengrens, zei Conte nog, en de regering zal mogelijk op een lager tekort afkloppen. Zonder de maatregelen verzeilt het land volgens hem in een nieuwe recessie.

Europa denkt na

De Europese Commissie heeft nog zeven dagen tijd om te beslissen of ze de Italiaanse regering al dan niet zal verzoeken om de begrotingsplannen bij te sturen. Dinsdag buigt ze zich in Straatsburg over de volgende stappen.

Vanochtend liet bevoegd eurocommissaris Pierre Moscovici op de Franse radio verstaan dat de Commissie niet aanstuurt op een ‘crisis’ met Italië. Anderzijds moet de Commissie respect afdwingen voor de begrotingsregels in de eurozone. ‘Om die reden moeten we navigeren tussen twee geboden: een crisis met Rome vermijden, en binnen het kader van de gemeenschappelijke regels blijven’, zei Moscovici.

Italië is, na Duitsland en Frankrijk, de grootste economie in de eurozone.