Elon Musk kondigt opening eerste hyperlooptunnel aan
Foto: The Boring Company

In minder dan twee maanden moet de eerste testtunnel van de hyperloop opengaan. Dat meldt Elon Musk op Twitter.

Elon Musk wil met zijn Boring Company ondergrondse tunnels bouwen waarin speciale transportcapsules reizigers met hoge snelheid tussen steden vervoeren.

‘De eerste tunnel is bijna af’, meldt Musk nu. ‘Hij opent op 10 december.’ De Amerikaanse ondernemer zegt dat die dag een inhuldigingsevenement plaatsvindt, en dat het publiek de volgende dag gratis ritjes kan maken.

Test

Het gaat nog wel om een testversie, die begint op de site van Musks raketbedrijf Space X in Hawthorne, Californië. In de tunnel wordt nu een topsnelheid van 250 km/u naar voren geschoven.

Het bedrijf gebruikt de testtunnel voor zijn onderzoek naar en ontwikkeling van tunnel- en transportsystemen. Zo bouwt het bedrijf een lift in de garage van een huis in Hawthorne. Bedoeling is dat via de lift auto’s in de tunnel op een plateau worden gezet, om daarna snel te vertrekken.

Onduidelijk

Veel blijft echter nog onduidelijk. Musk stelde bijvoorbeeld op termijn een topsnelheid van 1.220 km/u voorop in de hyperloop. Dat lijkt nog veraf. Ook de manier van transport in de tunnels is nog niet duidelijk.

The Boring Company kreeg in juni toestemming om een ondergrondse hogesnelheidslijn tussen het centrum van Chicago en het O’Hare Airport aan te leggen. Ook in Los Angeles zijn plannen voor nieuwe tunnels.