Saudisch koningshuis biedt familie Khashoggi medeleven aan
Koning Salman bin Abdulaziz Al Saud Foto: REUTERS

De Saudische koning en kroonprins hebben de familie van de vermoorde journalist Jamal Khashoggi hun medeleven aangeboden, zo berichten Saudische staatsmedia zondagavond. De condoleances werden per telefoon overgemaakt.

Koning Salman bin Abdulaziz Al Saud en prins Mohammed bin Salman bin Abdulaziz telefoneerden met de zoon van de journalist, Salah Khashoggi. Die zou naar verluidt zijn dank hebben betuigd voor het medeleven van de koninklijke familie.

De journalist Jamal Khashoggi, die erg kritisch was voor het Saudische regime en daarom in de Verenigde Staten leefde, werd begin deze maand vermoord op het Saudische consulaat in Istanbul, Turkije. De Saudische autoriteiten ontkenden eerst twee weken de dood van de man, maar hebben zijn overlijden intussen bevestigd. Ze beweren dat het om een uit de hand gelopen vechtpartij gaat. Dat bericht wordt bij de internationale gemeenschap op grote scepsis onthaald. Verschillende landen blijven intussen aandringen op meer duidelijkheid.

In eigen land wordt opnieuw getwijfeld over de wapenleveringen van FN Herstal aan Saudi-Arabië, nu het land heeft toegegeven dat Khashoggi dood is. De wapenuitvoer is al jarenlang een heikel thema. Voor wapenproducent FN Herstal is het land een van de belangrijkste klanten. ‘Als de feiten bewezen worden, dan sluiten wij een opschorting van de wapenleveringen aan Saudi-Arabië niet uit', zei Waals minister-president Willy Borsus (MR) aan RTBF.