Ikea gaat zwerfplastic herwerken tot producten

Ikea heeft al beloofd om het gebruik en de verkoop van wegwerpplastic zo snel mogelijk te schrappen, maar de Zweedse meubelketen gaat nog een stapje verder in het realiseren van een plasticvrije wereld.

Ikea kondigde voor de zomer aan dat er binnen enkele jaren geen plastic voor eenmalig gebruik zal te vinden zijn in hun winkels. Wat u er wel zult aantreffen: producten vervaardigd uit gerecycleerd ‘zwerfplastic’, plastic dat een grote kans heeft om in de oceanen te belanden, met alle gevolgen van dien.

De meubelketen heeft zich in navolging van andere grote bedrijven zoals Dell, General Motors en Herman Miller aangesloten bij het NextWave-initiatief, dat als doel heeft dat zwerfplastic uit de oceanen te houden door het te transformeren tot consumptieproducten.

Dankzij hun kennis en knowhow werd heel wat plastic al gebruikt om skateboards, zonnebrillen en bureaustoelen te maken. De eerste prototypes van Ikea zouden klaar moeten zijn tegen eind volgend jaar.

‘We willen van zwerfplastic een grondstof voor de toekomst maken en we willen initiatieven nemen om te zorgen dat het plastic niet in de oceaan belandt’, zegt duurzaamheidsmanager Lena Pripp Kovac in een persbericht. ‘Door ons aan te sluiten bij NextWave kunnen we samenwerken met andere bedrijven en uit elkaars inspanningen leren.’