'Vilvoorde heeft geen gevolgen voor coalitie in Gent'
Meyrem Almaci Foto: Guy Puttemans
Het kartel SP.A-Groen in Vilvoorde is niet meer. Maar dit zal geen gevolgen hebben voor de coalitiegesprekken in Gent. Dat zegt de partijleiding van Groen.

De gebeurtenissen in Vilvoorde hebben geen gevolgen voor de coalitiebesprekingen in Gent. Dat zegt de nationale partijleiding van Groen. Geen overbodige mededeling is het, nu Hans Bonte, de burgemeester van Vilvoorde, de gespannen relaties tussen Groen en SP.A op scherp heeft gezet.

Wat is er in Vilvoorde gebeurd vannacht?

Groen en SP.A vormden in Vilvoorde al heel lang een kartel. De groenen leverden de voorbije 12 jaar steevast een schepen. Deze keer was er voor de groenen niets weggelegd, zo bleek om 5 voor middernacht: SP.A-burgemeester Hans Bonte kondigde aan dat zijn kartelpartner geen schepen meer zou krijgen, Groen moest zelf maar kiezen of de partij al dan niet in de meerderheid zou blijven. Voor de duidelijkheid: het kartel haalde 13 zetels van de 35, drie daarvan zijn groen.

‘Bonte denkt te winnen, maar Vilvoorde verliest’, aldus de teleurgestelde groenen. Volgens de partij heeft de burgemeester zélf het kartel opgeblazen door de partners tegen elkaar op te zetten en het vertrouwen te schenden. Er was een duidelijke afspraak dat Groen een schepen zou krijgen, Hans Bonte heeft die afspraak niet nageleefd, luidt het.

Barbara de Bakker, die vanop plaats 4 de meeste voorkeurstemmen haalde van de groenen en normaliter schepen zou worden, reageert gechoqueerd. ‘We voelen ons gebruikt. Misbruikt zelfs. Bonte heeft ons nog voorgesteld tot de meerderheid toe te treden, maar als je niet in het schepencollege zit, heeft dat geen enkele zin. De gesprekken waren nochtans constructief, de hele week heeft hij laten uitschijnen dat hij zich aan de afspraak zou houden...’ In plaats daarvan stak hij een ‘mes in de rug’, zo voelen de groenen het aan.

Overigens haalde  De Bakker met 477 voorkeurstemmen wel de hoogste score van de groenen, maar binnen het kartel komt ze met dat stemmenaantal pas als achtste over de meet. 

Machtswellust

‘We zijn in kartel naar de kiezer gestapt en hebben samen een goed resultaat gehaald. Achteraf je kartelpartner die een zetel wint aan de kant schuiven voor eigen gewin, getuigt van weinig respect en vertrouwen’, zegt Jacques Mevis, voorzitter Groen Vilvoorde.

‘Hans Bonte zei gisteren zelf jaloers te zijn op de machtswellust van (N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester) Bart De Wever’, vervolgt hij, ‘daar moet hij zeker niet voor onderdoen. Kiezers hebben duidelijk mandaat gegeven om een progressieve coalitie op de been te brengen. Bonte keert nu zijn kar en kiest zonder overleg voor de traditionele machtspartijen. Maar vanuit de oppositie blijven we ons de komende zes jaar inzetten voor een groen, sociaal en progressief Vilvoorde.’

Groen-rood

Het nieuws uit Vilvoorde verbetert de relaties tussen Groen en SP.A natuurlijk niet. En die staan al onder druk door de aanslepende onderhandelingen in Oostende en Gent.