Koning Filip en koningin Mathilde vertrekken vandaag naar Portugal voor een driedaags staatsbezoek.

Ze brengen twee dagen door in hoofdstad Lissabon en één dag in Porto. Het vorstenpaar wordt begeleid door verschillende federale en regionale ministers, en ondernemers. De delegatie zal in totaal 170 mensen tellen. Tijdens het bezoek zullen achttien akkoorden op het vlak van handel, cultuur en universiteit ondertekend worden.

Behalve de koning en de koningin reizen ook minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders en staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem naar het Zuid-Europese land, net als de vijf ministers-presidenten (Geert Bourgeois, Rudi Vervoort, Willy Borsus, Rudy Demotte en Oliver Paasch).

De koning heeft ontmoetingen gepland met president Marcelo Rebelo de Sousa, premier Antonio Costa en parlementsvoorzitter Ferro Rodrigues. Filip zal ook eer betuigen aan de Portugese soldaten die tijdens de Eerste Wereldoorlog de wapens opnamen. Honderden Portugese soldaten kwamen om bij gevechten op Belgisch grondgebied en duizenden werden er gevangengenomen, vooral tijdens de Vierde Slag om Ieper.

Spreekbuis

Maandagavond is er een staatsbanket, en dinsdagavond een Belgisch concert van het ‘Ensemble Huelgas’. In Porto bezoeken de koning en de koningin het museum voor hedendaagse kunst Serralves.

België wordt begin volgend jaar voor twee jaar lid van de VN-Veiligheidsraad. Het heeft daarom de Gemeenschap van Portugeestalige landen (CPLP) gevraagd waarnemend lid te worden, om op te treden als spreekbuis voor de negen lidstaten van de CPLP.

De Belgische export naar Portugal was in 2017 goed voor 2,1 miljard euro. België is daarmee de zesde exporteur. De Portugese import in België is goed voor 1,2 miljard euro, waarmee Portugal binnen Europa de zevende importeur is in België.