Vertenten wraakt onderzoeksrechter ‘Schone Handen’
Foto: Photo News

Hans Rieder, de advocaat van scheidsrechter Bart Vertenten, vindt dat onderzoeksrechter Joris Raskin die het onderzoek naar de voetbalfraude voert, zijn werk niet objectief meer kan doen. Hij legde daarom zopas een verzoek tot wraking neer op de rechtbank in Tongeren. Dat vernam De Standaard.

Wat de argumenten zijn die Rieder gebruikt voor de wraking is nog niet bekend. Maar allicht vindt hij zijn argumenten in het feit dat Raskin tot begin dit jaar in de licentiecommissie van de Belgische voetbalbond KBVB heeft gezeten. Dat kan geïnterpreteerd worden als een vorm van belangenvermenging, zeker nu de KBVB zich vorige week burgerlijke partij heeft gesteld in de zaak en zich dus mogelijk ook tegen Vertenten zal keren. Vertenten is als scheidsrechter een werknemer van de Belgische Voetbalbond (KBVB).

Er zijn nu twee opties. Ofwel doet Raskin binnen de 48 uur vrijwillig een stap opzij en laat hij zich vervangen door een andere onderzoeksrechter. Ofwel vecht hij de wraking aan. In dat geval moet het hof van beroep in Antwerpen zich over de zaak buigen, alle partijen horen en dan een beslissing nemen. Die procedure kan gemakkelijk 2 maand in beslag nemen. Ondertussen loopt het onderzoek onvermijdelijk vertraging op. De onderzoeksrechter kan zich ondertussen wel ook laten vervangen door een collega, maar die zal het dossier moeten instuderen.

Een woordvoerder parket van het parket laat weten kennis te hebben genomen van de zaak via de pers.